Politiek

Topambtenaren hielden gevoelige informatie weg bij Tweede Kamer

28-01-2020 10:18

Onder druk van topambtenaren heeft de Inspectie voor Justitie en Veiligheid jarenlang onderzoeksresultaten aangepast, waardoor gevoelige informatie is weggehouden voor de Tweede Kamer. Dat schrijft het AD op basis van informatie van klokkenluiders. De justitietop zette een onderzoek naar hun klachten stop.

Zeven medewerkers van de inspectie zijn in 2017 naar de coördinator Integriteit gestapt. Ze dienden klachten in over een cultuur van ‘oneigenlijke beïnvloeding’, waardoor politiek onwelgevallige conclusies uit hun onderzoeken werden geneutraliseerd of zelfs weggelaten voor partijen als de Tweede Kamer. Met name hun onlangs opgestapte baas van de inspectie, inspecteur-generaal Gertjan Bos, was gevoelig voor externe druk. Als voorbeelden van beïnvloeding noemden ze onderzoeken naar de politie, de brandweer, de toepassing van de nekklem na de dood van Mitch Henriquez en de IND.

“In telefoons van asielzoekers zijn expliciete video’s van martelingen gevonden”, vertelt een bron bij de inspectie aan de krant. “Van die video’s is niet onderzocht of de beelden authentiek waren. Men wist dus niet of het een doorgestuurd filmpje betrof, of dat de asielzoeker zelf betrokken was bij een marteling.” Ook zou er op sommige telefoons kinderporno zijn aangetroffen. Met deze schokkende bijvangst zou de IND in sommige gevallen niets hebben gedaan, zo horen inspecteurs. “Er zijn potentiële terroristen toegelaten in een AZC. Dat mocht niet in het rapport verschijnen.”

Het verhaal gaat dat de IND-perikelen politiek te gevoelig liggen. “Van de leiding mochten deze signalen niet in het rapport richting de kamer worden opgenomen. Het rapport zou verschijnen vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen.” Op 31 januari brengt de Inspectie J en V een persbericht naar buiten waarin geen vuiltje aan de lucht lijkt. Ze meldt dat ‘de opvolging van signalen uit de vreemdelingenketen op orde is’.