Politiek

D66 is wel klaar met wachten op het onderzoek naar Julio Poch

03-02-2020 13:25

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet vaart zetten achter een onderzoek naar de gang van zaken rond de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch. Dat vindt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66). Het onderzoek dat Grapperhaus instelde loopt al een jaar, en er is geen termijn of einddatum voor gesteld. “We zijn een jaar verder, ik begin wat ongeduldig te worden”, zegt Sjoerdsma. Hij wil onder meer van de minister weten of hij bereid is alsnog zo’n termijn aan het onderzoek te koppelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Lees ook – Ferd Grapperhaus informeerde Tweede Kamer verkeerd over Julio Poch

“Het is goed om twee dingen duidelijk te krijgen”, zegt Sjoerdsma. “Eén, wanneer verwacht Grapperhaus of Machielse de resultaten van het onderzoek? En waarom duurt het al een jaar?”

Poch zat acht jaar lang onschuldig vast in Argentinië, waar hij werd verdacht van oorlogsmisdaden ten tijde van het regime van oud-dictator Videla. Hij verwijt de Nederlandse staat dat die Argentinië heeft geholpen hem in handen te krijgen.

Bassiehof – De overeenkomsten tussen Julio Poch en Edwin de Roy van Zuydewijn

ANP