Politiek

Waanzinnig gaaf land – U moet straks mogelijk betalen om belastingaangifte te kunnen doen

05-02-2020 17:18

Burgers moeten in de toekomst mogelijk gaan betalen voor hun belastingaangifte. Nu is het gratis om aangifte te doen maar “de vraag is natuurlijk of dit zo blijft”, zegt minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

Hij sluit niet uit dat er een systeem wordt ontwikkeld waardoor burgers beter geholpen worden bij hun aangifte of andere zaken. Daarvoor zouden ze – als een soort identiteitskaart – eventueel voor moeten betalen. “Het is allemaal toekomstmuziek, maar dan zou je niet meer kunnen betogen dat het gratis is.”

Knops reageert op vragen van de VVD in de Tweede Kamer. De liberale partij vindt dat je belastingaangifte gratis moet kunnen doen, maar dat is nu bijvoorbeeld voor kleine ondernemers niet het geval. Zij moeten gebruik maken van zogenoemde eHerkenning, waardoor ze veilig kunnen inloggen bij loketten van de overheid, zoals de Belastingdienst.

De overheid geeft eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven, niet zelf uit. Bedrijven moeten de software bij commerciële partijen kopen voor zo’n 40 euro per jaar.

ANP