Regio

6 jaar cel en tbs voor Eritreeër die Amsterdamse Rinia Chitanie gruwelijk verkrachtte

06-02-2020 14:24

De rechtbank in Amsterdam heeft de 21-jarige Eritreeër Huruy O. veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs voor het verkrachten en doden van de 68-jarige Amsterdamse Rinia Chitanie op de avond van eerste paasdag afgelopen jaar. In het vonnis sprak de rechtbank woensdag van een “brute verkrachting, die voor het slachtoffer een afgrijselijke ervaring moet zijn geweest”.

Lees ook – Eritreeër kan zich gruwelijke verkrachting niet meer herinneren

Volgens de rechtbank staat vast dat O. de wandelende vrouw in het donker op straat aanviel, de kleren van haar lichaam rukte, haar tegen de grond smeet en verkrachtte. Daarna sloeg en schopte hij haar tegen het hoofd. Ook stampte hij haar hard op het gezicht. Het slachtoffer liep zwaar hersenletsel op en raakte in coma. In juni besloot haar familie vanwege haar uitzichtloze situatie de sondevoeding te staken, waarna zij overleed.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden wegens doodslag en verkrachting zeven jaar celstraf en tbs geëist tegen O., die sterk verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. De geboren Eritreeër werd kort na het incident in de omgeving opgepakt door de gealarmeerde politie, terwijl hij in gevecht was met een buurtbewoner. Hij legde vrijwel direct een bekentenis af.

Volgens de rechtbank verkeerde O. ten tijde van het incident in een psychose en vertoonde hij “bizar, onverklaarbaar gedrag”. Zo verklaarden flatbewoners die O. de vrouw zagen schoppen terwijl zij al roerloos op de grond lag, dat hij steeds gewelddadiger werd toen ze schreeuwden dat hij moest stoppen. Een van de bewoners werd daarbij ernstig door O. bedreigd.

O. kwam in 2014 vanuit zijn thuisland naar Nederland. Hij staat sinds 2018 te boek als psychiatrisch patiënt. Hij slikte antipsychotica en had strikte instructies zeer voorzichtig te zijn met alcohol, omdat hij er agressief van kan worden. De bewuste avond had hij zes blikken bier op, driemaal zijn toegestane maximale weekdosis.

Lees ook – Bizar, Femke Halsema gaat onrust over asielzoekers te lijf met snoeien van bosjes en meer straatverlichting

ANP/TPO