Binnenland

Verzender bombrieven eist bitcoins

12-02-2020 13:04

Eén van de bombrieven (Foto: Politie.nl)

De mysterieuze verzender van bombrieven heeft een bedrag in bitcoins geëist. Er moet betaald worden, anders worden er nieuwe brieven met explosieven verstuurd. De politie gaat uit van afpersing als motief. Dat meldt De Telegraaf op gezag van “goed ingevoerde opsporingsbronnen”. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden. Het is zogenoemde daderinformatie.

De verzender van de bombrieven heeft een bedrag in bitcoins geëist. Als betaling uitblijft, moet worden betaald, anders worden nieuwe brieven met explosieven verstuurd. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden.

Woensdag ontploften twee bombrieven in Amsterdam en Kerkrade. Een derde verdachte brief wordt onderzocht in Maastricht. Niemand raakte gewond.

Het pand in Maastricht waar een verdachte brief is gevonden, is een bankfiliaal van ABN AMRO. Eerder op de dag ontplofte in Amsterdam een bombrief in een postsorteercentrum van ABN AMRO. In Kerkrade ontplofte een poststuk bij een postsorteerbedrijf van Ricoh.