Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Grote verdeeldheid over ratificeren CETA-akkoord

16-02-2020 09:45

De peiling naar politieke voorkeur liet deze week geen verschuivingen te zien.

De drie onderzoeken die we onder meer dan 4000 Nederlanders gehouden hebben laten het volgende beeld zien:

  • 32 procent is voor ratificeren van het CETA-akkoord, 38 procent tegen en 30 procent weet het niet. Er zijn grote verschillen tussen kiezers van de diverse partijen, zoals uit bijgaande grafiek blijkt.
  • 48 procent van alle Nederlanders vindt het goed dat in Noord-Brabant verkend wordt of een coalitie tussen VVD en CDA mogelijk is. (De cijfers in Noord-Brabant lijken op die van heel Nederland). Bij CDA-kiezers is dat percentage 55 procent.

Ook hebben we gevraagd wat men zou willen t.a.v. het betrekken van FVD en PVV bij de regering mocht bij TK2021 een grote versplintering plaats vinden. In dat geval vindt 58 procent het goed dat dit verkend wordt.

  • Ten slotte is er een apart onderzoek gehouden wat het effect zou zijn van een gezamenlijke lijst voor PvdA en GroenLinks bij de volgende Tweede Kamerverkiezing. Uit ons onderzoek blijkt overduidelijk dat die gezamenlijke lijst voor een slechter verkiezingsresultaat zal zorgen dan als beide partijen los van elkaar de verkiezing in zouden gaan.

Bron: Maurice de Hond