Richard de Mos – Tijd voor een referendum over de bevolkingsgroei

20-02-2020 11:34

De afgelopen jaren gaat de bevolkingsgroei door het dak. In 2024 tikken we versneld de 18 miljoen mensen aan. En mogelijk in 2039 zelfs 19 miljoen. Jaar na jaar blijkt immigratie daarvan de aanjager. 82.000 immigranten per jaar structureel erbij, is de verwachting. En deze trend houdt voorlopig aan zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit terwijl ons land piept en kraakt onder de forse bevolkingsgroei. Zeker in de grote steden. In mijn stad, Den Haag groeien we tot 2040 met 80.000 mensen. Ter vergelijking: Dat is meer dan het inwonertal van de stad Schiedam (78.000 inwoners). De groei van de bevolking heeft grote gevolgen, voor onder andere:

  • Het woningaanbod;
  • De leefbaarheid;
  • De bereikbaarheid;
  • Ons onderwijs;
  • Onze zorg;
  • Onze economie
  • Kortom, op ons voorzieningenniveau

Bij al deze gevolgen is dé hamvraag: zitten de inwoners van Nederland op deze ongebreidelde groei te wachten?

Nee, was het klip en klare antwoord dat de onderzoekers van Onderzoeksbureau Kantar te horen kregen: 91% vindt dat er nauwelijks ruimte is voor meer inwoners. Ook een grote meerderheid (77%) van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond deelt deze mening.Nederlanders hebben ook rond immigratie een uitgesproken mening. Ongeveer twee derde (65%) is voor inperking. Net als bijna de helft (48%) van alle Nederlanders met een niet-westerse achtergrond.

Zowel het Kabinet als lokale overheden missen een duidelijke visie over hoe ons land moet omgaan met de bevolkingsgroei. Sterker nog: Gestreeld door applaus in de eigen achterbannetjes wordt de zojuist omschreven hamvraag ‘Wat vinden onze inwoners’ totaal vergeten.

De elite van dit land gaat door met het volbouwen van onze al overvolle steden en houdt de immigratiesluizen wijdopen. Vanwege vermeende stikstofproblemen, die zij door de toenemende overbevolking van ons land én de eigen wetgeving, zélf hebben gecreëerd, slopen ze oer-Hollandse beroepen zoals de boer en de visser.

Ondertussen kampen onze steden met een gillend tekort aan agenten, leraren en personeel in de zorg. Als het even kan trekken deze onmisbare helden richting de provincie waar een Toen-Was-Geluk-Heel-Gewoon-mentaliteit tijdens het werk nog wel voorhanden is; en dat voor hetzelfde salaris. De achterstandswijken in de G4 blijven achter en zuchten onder de onophoudelijke stroom aan arbeidsmigranten: overbewoning, illegale onderhuur, criminaliteit, verpaupering, vervuiling op straat en onvoldoende handhaving.

Het wordt tijd dat onze overheid de demografische ontwikkelingen, die belangrijke consequenties hebben op vele beleidsterreinen, eindelijk in kaart brengt: het fenomeen bevolkingsgroei in verschillende scenario’s en beleidsopties uitwerkt. En deze dan middels een referendum voorlegt aan hen die elke dag de gevolgen van de bevolkingsgroei ondervinden: het Nederlandse volk.