Politiek

SGP en 50PLUS hebben motie van wantrouwen voor Barbara Visser klaarliggen

20-02-2020 11:44

Oppositiepartijen SGP en 50PLUS hebben een motie van wantrouwen klaarliggen vanwege de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland. De partijen dreigen het vertrouwen in verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser op te zeggen, maar houden ook de mogelijkheid open het hele kabinet de wacht aan te zeggen.

Briefje van Jan – Aan Barbara Visser

SGP-leider Kees van der Staaij, wiens partij de regeringscoalitie meestal steunt, zegt totaal geen begrip voor het besluit te hebben. “Dat je zo hautain na zes jaar zegt ‘we gaan niet naar Vlissingen’, zonder dat je een fatsoenlijk alternatief hebt, dat is ongehoord en schofferend.” Hij noemt het handelen van Visser (Defensie) een “zeldzame bestuurlijke knulligheid”.

Henk Krol van 50PLUS steunt de motie, als die er inderdaad komt. “Als je wilt dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen, moet je doen wat Barbara gedaan heeft.” De partijleider vindt dat de Zeeuwen zijn voorgelogen. “Dit is niet de goede vrouw op de goede plek”, stelt hij.

Donderdag wordt in de Tweede Kamer een debat gevoerd over de voorgenomen verhuizing, waarbij veel Zeeuwen aanwezig zijn. Visser wilde voor het debat nog niet reageren op de dreigende woorden uit de Kamer. Ze wil eerst “de terechte vragen die er zijn” bespreken en herhaalde dat ze begrip heeft voor de woede van de Zeeuwen en van de Kamer.

ANP