Politiek

Aankoop Wopke Hoekstra staatsbelang Air-France-KLM gaat mis: 34 procent koersverlies

26-02-2020 11:33

Het staatsbelang in AirFrance-KLM is sinds de aankoop door minister Wopke Hoekstra een stuk minder waard geworden. Dinsdag sloot Air France-KLM op 8,02 euro, grofweg een derde lager dan ten tijde van de aankoop. Waarbij moet worden aangetekend dat het coronavirus de laatste weken voor een forse daling van de beurskoers zorgde. Op papier verloor de Nederlandse belastingbetaler bijna een kwart miljard euro, meldt Het Financieele Dagblad.

Met 744 miljoen euro kocht de minister van Financiƫn een jaar geleden 14 procent van de aandelen Air France-KLM. Het was een verrassingsaanval op de Fransen, bedoeld om de invloed van Nederland in het luchtvaartconcern te vergroten.

De door Hoekstra met veel bombarie aangekondigde resultaten door de aankoop bleven uit. In de Tweede Kamer groeien daarom de zorgen over de interventie van het kabinet. Die was erop gericht dat Nederland meer zeggenschap zou krijgen in de top van het luchtvaartconcern en meer zekerheid over zijn zogeheten staatsgaranties, die de hubfunctie van Schiphol en de zelfstandige positie van KLM moeten beschermen.