Politiek Buitenland

Burgers Lesbos zijn tienduizenden door ”’humane”’ EU gedumpte ‘vluchtelingen’ nog steeds helemaal zat

27-02-2020 16:21

Meer dan duizend mensen hebben donderdag op Lesbos gedemonstreerd tegen de komst van nieuwe kampen voor migranten. Een dag eerder vielen bij rellen op de Griekse eilanden tientallen gewonden. De regering zegt dat honderden leden van oproerpolitie inmiddels zijn vertrokken.

Op de eilanden Lesbos en Chios ontstond grote onrust vanwege plannen om nieuwe, gesloten opvangkampen voor asielzoekers te bouwen. Woedende eilandbewoners gooiden de afgelopen dagen met stenen naar de politie, die onder meer traangas en rubberen kogels afvuurde. De regering zegt dat 43 agenten lichtgewond zijn geraakt.

De oproerpolitie was deze week naar de eilanden gestuurd om te zorgen dat de bouw van de kampen kon doorgaan. Het grootste deel van de agenten is volgens de regering donderdagochtend teruggetrokken omdat de eerste fase van de werkzaamheden is voltooid.

Een betoger zei dat Lesbos “een enorme gevangenis” voor migranten is geworden. “We hebben jarenlang onze solidariteit getoond, maar nu moet de druk op de eilanden worden verminderd”, aldus de 47-jarige man. Op de Griekse eilanden bevinden zich tienduizenden migranten. Zij bivakkeren in kampen die niet zijn bedoeld voor dergelijke aantallen.

Op Lesbos wordt ook gestaakt en winkels bleven donderdag dicht. “Geen kampen op de eilanden, open of gesloten”, scandeerden betogers in de havenplaats Mytilini. Op Chios demonstreerden honderden mensen.

Anp