Politiek

Zonnepanelen in duurzame Lieve Stad van Hoop maken C2000-portofoonverkeer politie kapot

29-02-2020 10:42

Agenten in heel het land ervaren nog steeds problemen met het portofoonsysteem C2000, dat eind januari is vernieuwd. Op cruciale momenten heeft de portofoon geen bereik. In Amsterdam leidde dat afgelopen week tot hachelijke situaties. Agenten die om versterking wilden vragen, omdat een verdachte mogelijk een vuurwapen droeg, kregen geen verbinding.

Andere politiemensen stonden ingesloten in een portiek, omdat ze geen contact kregen. Ondertussen gooide een doorgedraaide man brandbare vloeistoffen uit het raam. Soortgelijke verbindingsproblemen spelen in heel het land en lijken zich behalve in Amsterdam te concentreren in Rotterdam, Oost- Nederland en Noord-Brabant.

De verstoringen blijken soms te worden veroorzaakt door de omvormers van zonnepanelen, bevestigt justitie desgevraagd. Het gaat vooral om zonnepanelen die niet aan de richtlijnen voldoen of verkeerd zijn geïnstalleerd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt met man en macht aan oplossingen. Een woordvoerster wil niet zeggen hoeveel meldingen van haperende portofoons er dagelijks binnenkomen.

Anp