Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Volkskrant

01-03-2020 10:31

GezondheidGezondheid

Beste hoofdredactie van de Volkskrant,

Wordt het niet eens tijd dat alle kranten een sticker op de voorpagina gaan plakken waarop staat voor wie de krant bedoeld is?

Ik dacht daaraan toen de Baudetiers de afgelopen dagen weer eens ontploften nadat twee Telegraaf-columnistes Thierry Baudet ervan beschuldigden dat hij aanschurkt tegen het racistisch gedachtengoed.

De rol van De Telegraaf in Tweede Wereldoorlog werd er, geloof ik, nog net niet bijgehaald, maar een kutkrant was De Telegraaf volgens de volgelingen van Baudet absoluut.

Dat was volgens mij prima te voorkomen geweest als op De Telegraaf een sticker had gestaan met ‘VVD-partijkrant’. Want blijkbaar hebben de Telegraaf-lezers die zich niet meer thuis voelen bij de VVD niet in de gaten dat die krant zich op cruciale momenten (lees: in de aanloop naar álle verkiezingen) keurig aandient om als His Mark’s Voice te dienen.

Op Trouw komt dan ‘Approved by ChristenUnie’ te staan vanwege de grote voorkeur voor ongebreidelde immigratie van kansloze Afrikaanse gelukszoekers, op Het Parool ‘80% GroenLinks, 20% overig links’, op het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad ‘D66 Bode’ enzovoort, enzovoort.

Alleen bij jullie is het iets minder duidelijk.

Ik las bijvoorbeeld in een verhaal van Maarten Keulemans over het corona-virus: “De grootste troef van het virus is vreemd en diepzinnig tegelijk: namelijk, dat het zo mild is. (…) Daarin schuilt iets wat je goed nieuws zou kunnen noemen. Het virus is zo genadig om kinderen, jongeren en veruit de meeste nog werkzame volwassenen te sparen. Echt gevaarlijk wordt het pas achterin de zestig of voorbij de zeventig, en bij patiënten die al lijden aan diabetes, hartaandoening of kanker. De ziekte ‘oogst’ vooral de al verzwakten. En al doet ze dat wreed en zonder genade, dat is een geluk bij een ongeluk.”

Tja.

Bij zoveel ‘goed nieuws’ heb ik dan geen idee welke eenduidige voorpagina-sticker de Volkskrant past.

Enerzijds kan het zijn ‘GroenLinks Fanzine’, omdat het past in de plannen van die partij om niet teveel geld meer in de gezondheidszorg voor ouderen te stoppen en ze een spuitje te geven zodra ze economisch onrendabel worden.

Anderzijds kan er evengoed ‘D66 Koerier’ op de sticker staan, omdat jullie het woord ‘oogsten’ gebruiken, wat automatisch associaties oproept met de chef van de organenfabriek, D66-vampier Pia Dijkstra.

Wees eens duidelijk.

Toon ballen.

Dan snappen we nóg beter waarom de Volkskrant het recent geopenbaarde racisme van Jesse Klaver én het knuffelen van een #metoo-dader door Liesbeth van Tongeren compleet genegeerd heeft.

Een ‘Trouw aan Here Jesse‘-sticker zou alles verklaren…

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Bol.com Algemeen