Politiek

CDA & GroenLinks gaan discriminatie mbo-scholieren keihard aanpakken: met een app

03-03-2020 11:13

Mbo-studenten scholieren die te maken krijgen met discriminatie bij het vinden van een stageplek, moeten dat makkelijker kunnen melden. Regeringspartij CDA en GroenLinks willen dat er een speciale app wordt ontwikkeld waarmee ‘jongeren’ dat zelf kunnen melden, schrijft het AD.

Stagediscriminatie is al jaren een groot probleem. In 2018 meldde het ministerie van Onderwijs na een studie dat studenten en hbo/mbo-scholieren met een migratieachtergrond soms wel vier keer vaker moeten solliciteren naar een stageplek dan autochtone studenten en hbo/mbo-scholieren. Volgens verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven is de totale omvang nog steeds onduidelijk, omdat discriminatie niet altijd wordt gemeld.

Bij het landelijke meldpunt stagediscriminatie werden afgelopen schooljaar 62 gevallen gemeld. Ook kunnen studenten scholieren discriminatie bij hun eigen school melden. GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge stelt dat dit niet álle gevallen zijn. “Ik hoor te vaak dat studenten scholieren ‘aangifteverlegen’ zijn. Ze vragen zich af: wordt er wel iets gedaan als ik een klacht indien?” Ook stelt hij dat er ‘een oerwoud aan meldpunten’ is.

Anp/TPO