Marketing

Juridisch vraagje: moet de advocaat van Gökman Tanis alles maar accepteren?

04-03-2020 18:12

Deze week vindt het proces tegen de tramschutter Gökman T. plaats. In het nieuws kwam naar voren dat T. met zijn advocaat, André Seebregts, weigert te praten en zijn brieven verscheurt. Afgelopen maandag heeft Gökman T. Seebregts zelfs in zijn gezicht gespuugd, nadat Seebregts de voorzitter van de rechtbank verzocht wat langzamer en op het niveau van Gökman T. te praten tijdens de bespreking van de psychologische rapportages. Vanwege zijn gedrag werd T. deze week verschillende keren door de rechtbank de rechtszaal uitgestuurd.

Dit roept de vraag op of deze advocaat geen andere keuze heeft dan Gökman T. bij te staan en of hij dergelijk gedrag allemaal dient te accepteren.

Als advocaat van T. dient Seebregts partijdig te zijn en zich slechts te laten leiden door het belang van zijn cliënt. Dat betekent echter niet dat hij blindelings de instructies van Gökman T. op moet volgen.

Een van de wettelijk vastgelegde kernwaarden van een advocaat is namelijk dat hij onafhankelijk is, óók van zijn cliënt. Dat betekent dat een advocaat bij de behandeling van een zaak de leiding heeft en vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid dient te bepalen met welke aanpak de belangen van zijn cliënt het best zijn gediend. Een advocaat kan zich niet aan die verantwoordelijkheid onttrekken door te stellen dat hij slechts de instructies van zijn cliënt uitvoert. Hij mag echter ook geen handelingen tegen de wil van de cliënt in verrichten.

Lees meer op LSLegal.online >>>

Lees ook: Hoe ongekend is de anonimiteit van de advocaten in het Marengo proces?