Binnenland

180 uur taakstraf twee beveiligers voor dood door mishandeling

05-03-2020 15:09

Twee voormalige beveiligers van een ziekenhuis in Sittard-Geleen zijn veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur wegens mishandeling van een man die later aan de gevolgen ervan overleed. Het vonnis was conform de eis van de officier van justitie.

Het slachtoffer was een 37-jarige man uit Heerlen die zich zondagnacht 10 juli 2017 om onduidelijke redenen in het Zuyderland ziekenhuis bevond. De man gedroeg zich agressief en sloeg een van de beveiligers hard in het gezicht. Zijn collega schoot te hulp en werkte de man naar de grond.

Volgens de rechtbank was dit optreden niet onredelijk. Maar daarna verloor het ingrijpen door de beveiligers het rechtmatige karakter, aldus de rechtbank: de 130 kilo zware beveiliger bleef met hulp van zijn collega op de Heerlenaar liggen tot de politie kwam. Dat duurde twaalf minuten.

De beveiligers, een 52-jarige man uit Sittard en een 33-jarige Maastrichtenaar, hadden moeten zien dat de man de laatste acht minuten niet meer bewoog en geen adem meer kreeg. Volgens de rechtbank is de man gestikt door de druk op zijn borst. Hij werd gereanimeerd, maar overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

ANP