Buitenland

Lambert Wilson heeft gelijk, Lambert Wilson is een held, Lambert Wilson verdient een beter publiek

05-03-2020 18:12

Volkskrant-columnistes lezen Geenstijl.nl.

Demonstranten hebben woensdag de Franse acteur Lambert Wilson uitgejoeld tijdens een concert dat hij gaf in Lille. De groep floot en schreeuwde naar hem omdat hij het protest tegen de filmregisseur Roman Polanski afkeurde. De acteur, die Merovingian speelt in The Matrix-films, zei op het podium waar hij nummers van Kurt Weill ten gehore bracht dat hij de aanval op Polanski een “afschuwelijke, openbare lynchpartij” vond.

Polanski werd in 1978 in de Verenigde Staten veroordeeld voor seks met een meisje van dertien jaar oud. Polanski vertrok daarna naar Europa. Afgelopen november werd hij opnieuw beschuldigd van verkrachting, deze keer door de Franse fotografe Valentine Monnier. Daarop voerden verschillende groepen actie tegen de regisseur.

Ook volgde er veel kritiek op de twaalf nominaties voor zijn film J’Accuse bij de Césars, een Franse equivalent van de Oscars, waarvan hij er uiteindelijk twee won. “Het eren van Polanski is als spugen in het gezicht van alle slachtoffers”, zei de Franse actrice Adèle Haenal op de ceremonie, die na de bekendmaking van zijn winst de zaal uit stormde.

Tijdens zijn concert benadrukte Wilson dat hij die actie van Haenal niet oké vond. Het publiek reageerde meteen door te schreeuwen: “Polanski verkracht en Wilson keurt het goed!”

Anp