Recensie: From This Place van Pat Metheny is rijk aan ambitie maar arm aan inhoud

05-03-2020 09:00

Wat in elk geval voor gitarist Pat Metheny pleit is dat hij niet vies is van het experiment. Hij flirtte met minimal music, speelde free jazz met Ornette Coleman, dook in Latijns-Amerikaanse muziek en maakte ooit een album dat expliciete gitaarnoise bevatte. Zijn samenwerking met David Bowie leidde in 1985 tot de hit This Is Not America. Wat eveneens voor hem pleit is dat hij zijn virtuositeit vaak in dienst stelt van de muziek. Maar in zijn zachtmoedige, doorgaans fusionachtige spel wil de zeggingskracht nogal eens achterop raken. Dan is er natuurlijk nog dat kenmerkende gitaargeluid van hem. Alsof de snaren op zijn Gibson van buigzaam plexiglas zijn gemaakt.

Op From This Place wordt het avontuur opgezocht door pianist Gwilym Simcock en drummer Antonio Sanchez. Telkens wanneer ze de ruimte krijgen blijken zij met inventieve schwung Metheny qua diepgang met gemak te overtreffen. De gitarist steekt er wat bleekjes bij af eerlijk gezegd. Wat verder opvalt is dat hij geen enkele nieuwe inzichten of verrassingen laat horen. Of het zou die keer moeten zijn dat hij in de stijl speelt van zijn jazzheld Wes Montgomery, in Wide And Far.

You Are begint veelbelovend met een themaatje waarvan de melodie telkens wordt herhaald, maar dat geleidelijk aan veel te overvloedig wordt ingekleurd en opgestuwd. Goed voorbeeld hoe de componist Metheny te werk gaat. Het lijkt wel of elk nummer moet imponeren en overrompelen. Door de drukte in uitvoeringen en arrangementen wordt een schijn van vernuft en belang gewekt. Dit is muziek die met veel vertoon haar opwachting maakt, maar in de eerste plaats zichzelf aan het feliciteren is om daarna de luisteraar te gaan inpakken en behagen.

Nooit wordt duidelijk wat Metheny nu eigenlijk wil met dit album, dat rijk is aan ambitie (inclusief soundtrackorkest), maar arm aan inhoud. Plots is er een compositie voor mondharmonica, of een keurig correcte ballade met een zangeres. Het is eveneens gissen naar de artistieke meerwaarde van de bonustrack op zowel lp als cd. Op dit album klinkt muziek die heel graag iets wil betekenen, maar geen moment prikkelt of uitdaagt. Er is zelfs geen suggestie van spanning of dreiging zoals de tornado op de hoesfoto.

Pat Metheny – From This Place (cd, Nonesuch Records/Warner 2020)