Richard de Mos – Jezidi-vrouw Layla Taloo vertelt wat kalifaatmeisje Laura H. wegliet in gezellige kerstuitzending NPO

05-03-2020 16:51

Weet u het nog? Die ‘gezellige’ kerstuitzending van Mensen met M? In een luxueuze villa, vol met kerstversieringen, interviewde Margriet van der Linden het kalifaatmeisje Laura H. uit Zoetermeer. H. reisde naar het kalifaat van ISIS met haar man Ibrahim, maar vluchtte in 2016 terug naar Nederland met haar kinderen. Hier werd ze veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische misdaden. En alhoewel ik groot respect heb voor de vaderliefde van Eugene om zijn dochter Laura terug te halen naar Nederland, gaat het er bij mij niet dat iemand willens en wetens afreist naar een kalifaat van koppensnellers en terreur. Dat de ‘wir haben es nicht gewusst’ – mentaliteit van Nederlandse IS-vrouwen sterk in twijfel mag worden getrokken, blijkt uit het in en in trieste relaas van het Jezidi-slachtoffer Layla Taloo vandaag in het Algemeen Dagblad.

‘Het waren Westerse vrouwen die ons aankleedden en opmaakten voor de slavenmarkten’

Drie jaar lang was Layla een gevangene van terreurorganisatie ISIS. In een openhartig interview met het AD vertelt ze dat een Nederlandse Syriëgangster wist van de gruwelen tegen haar volk. De 24-jarige O. was getrouwd met een ISIS-strijder die Layla seksueel misbruikte. De Nederlandse wist daar volgens de Jezidi-vrouw van en deed niets om haar situatie te verbeteren. De verklaring van Layla is van belang. Het is voor het eerst dat een Nederlander direct wordt gelinkt aan het gruwelijke lot van het Jezidi-volk. In augustus 2014 valt ISIS de Jezidi’s, een etnische groep met een eigen religie die woont in Noord-Irak, aan. Tienduizenden Jezidi’s vluchten naar de berg Sinjar. Zij die niet kunnen ontsnappen, wacht een tragisch lot. ISIS vermoordt duizenden mannen en neemt meer dan 3000 vrouwen en kinderen gevangen en gebruikt hen als slaven in het kalifaat; de plek waar Laura ‘gelukkig wilde zijn’. De jihadisten zien de Jezidi’s als ongelovigen waar je mee mag doen wat je wilt.

“De vrouwen liegen allemaal als ze zeggen dat ze van niets wisten”, laat Layla in het AD optekenen. “Het waren Westerse vrouwen die ons aankleedden en opmaakten voor de slavenmarkten. En natuurlijk wisten ze wat hun mannen deden. Ze wisten het en ze werkten ons tegen. Ook door ons te controleren, zodat we niet konden vluchten. Met deze wetenschap lijkt oorlogsjournalist Harald Doornbos gelijk te krijgen. Hij zei na de spraakmakende uitzending van Mensen met M: “Ik heb letterlijk vorig jaar hier op Twitter al voorspeld dat het ISIS-tuig in Nederlandse talkshows gaat verschijnen met jankverhalen. Alles voor de kijkcijfers en de ophef.”

‘In West-Europa denken veel mensen dat we ISIS’ers weer op het goede pad krijgen met een cursus, wat huursubsidie en een buurthuis’

Doornbos is sowieso duidelijk in zijn mening over terugkerende ISIS-strijders: “Van mij mogen ze terugkomen, want ik woon niet in Nederland. Maar kijk dan ook niet vreemd op als er binnenkort iemand honderd mensen doodrijdt in de Kalverstraat.” Vervolgens legt hij uit dat veel moslims in het Midden-Oosten totaal niet snappen waarom Europa zo laconiek doet over die extremisten. In grote delen van de moslimwereld worden ISIS-strijders of gedood of krijgen ze 25 jaar gevangenisstraf. In West-Europa denken veel mensen dat we ISIS’ers weer op het goede pad krijgen met een cursus, wat huursubsidie en een buurthuis. En dat is totale gekte, legt de Midden-Oosten correspondent uit.

“Dit soort politici denkt dus dat ze beter weet hoe om te gaan met ISIS en al-Qaeda dan Arabieren of Pakistanen die al hun hele leven lang moslim zijn en alle kneepjes kennen. De toekomst zal ons leren wie gelijk heeft, maar ik zet m’n geld op Pakistanen en Arabieren, niet op de Pechtolds of de Klavers.”

Het wordt hoog tijd dat we de macht weghalen bij elitaire wegkijkers die weigeren om in te zien dat terugkerende jihadisten een enorme bedreiging vormen voor ons land. In plaats van ervan te zorgen dat ons land veilig blijft en dus wordt gevrijwaard van extremistisch tuig, valt links Nederland – as we speak – massaal over knuffelbeer Frits Huffnagel, die in het programma Smaakmakers een mening, zorgen, had over de naderende stroom vluchtelingen die ons staat te wachten nu Erdogan de Turkse grens open heeft gegooid. Slaap lekker allemaal!

En o ja, nog een tip voor de NPO: Nodig voor de volgende kerstspecial een slachtoffer van het ISIS-kalifaat uit.