Media & TV

Frits Huffnagel (VVD) heeft ‘verkeerde mening’ dus nu moet hij helemaal kapot van inclusief NL

06-03-2020 10:22

Volkskrant-columnistes lezen Geenstijl.nl.

De Haagse Stadspartij wil dat Frits Huffnagel opstapt als voorzitter van het Bevrijdingsfestival in Den Haag. De partij heeft gevraagd om een debat in de raad over de uitspraken die Huffnagel eerder deze week deed over migranten in het Radio 1-programma Spraakmakers. Hij stelde dat de grens voor migranten gesloten zou moeten blijven omdat de vader van een “zielig” migrantenkind “misschien wel oorlogsdaden heeft gepleegd”.

De VVD-coryfee is voorzitter van het Bevrijdingsfestival in Den Haag, een van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland. De Haagse Stadspartij vindt dat de voorzitter van dit evenement “een hoger moreel kompas” moet hanteren en dat Huffnagel met zijn ongenuanceerde uitspraken over een “vreselijk menselijk drama” daar geen blijk van geeft. De organisatie van het Bevrijdingsfestival laat aan Omroep West weten “met Huffnagel te gaan praten” over zijn uitspraken.

Het is niet de eerste kritiek die Huffnagel krijgt vanwege de uitlatingen. Homobelangenorganisatie COC eiste eerder deze week al dat Huffnagel opstapt als voorzitter van lhbt-evenement Pride Amsterdam. Pride Amsterdam stelde donderdag in een verklaring niet achter de uitspraken te staan maar beklemtoont dat Huffnagel dit zei als privé-persoon. Het COC vindt echter dat de Pride Amsterdam inclusiviteit moet uitstralen en dat deze boodschap haaks staat op de uitspraken van Huffnagel.

De voorzitter krijgt overigens niet alleen kritiek uit Nederland. Ook de Britse journalist en lhbti-activist Alexander Leon liet zich donderdag op sociale media hard uit over de quotes van Huffnagel. “Deze uitspraken zijn volledig in overeenstemming met mijn ervaring bij het evenement vorig jaar”, stelt hij. “Ik heb in Amsterdam zoveel expliciet racisme ervaren dat ik eerder naar huis gegaan ben. De lhbti-beweging is niet wit; er is geen ruimte voor racisme of onwetendheid.”

Anp

Lees ook: Frits Huffnagel (VVD) bukt diep voor diversiteitsdrammers COC: ‘Ik wil mijn excuses aanbieden en heb spijt’