Politiek

Personeel zegt vertrouwen op in faal op faal stapelende chef van NVWA

11-03-2020 12:57

Inspecteur-generaal Rob van Lint, van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tijdens de presentatie van het jaarverslag. ANP KOEN VAN WEEL

De baas van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vertrekt per 1 mei. Inspecteur-generaal Rob van Lint stapt op omdat de ondernemingsraad geen vertrouwen heeft in het plan van aanpak om de NVWA te verbeteren.

De organisatie kwam de afgelopen jaren verschillende keren onder vuur te liggen. Zo was er stevige kritiek op de aanpak van de fipronil-crisis door de toezichthouder. Verder schoot het toezicht op slachthuizen in het noorden van het land tekort. Ook liep een vernieuwing van het ICT-systeem op een strop uit. Dat project kampte met zware kostenoverschrijdingen en dreigde nog eens tientallen miljoenen euro’s duurder uit te vallen dan geraamd. Daarom is het april vorig jaar stilgelegd.

“Het vertrouwen van de ondernemingsraad in mij als inspecteur-generaal en in de door mij voorgestelde aanpak van deze veranderingen in de komende jaren is absoluut noodzakelijk. Daarom heb ik besloten terug te treden. Dit gaat mij aan het hart omdat ik me de komende jaren graag sterk had willen maken voor de NVWA”, laat de topman in een verklaring weten.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) respecteert de keuze van Van Lint. Ze gaat in overleg hoe de hervorming van de NVWA verder vorm gegeven moet worden en hoe de post van inspecteur-generaal per 1 mei wordt ingevuld.

De NVWA houdt zich bezig met het toezicht op de veiligheid van ons voedsel en producten, dierenwelzijn en natuur.

ANP