Politiek

Video – Richard de Mos solliciteert in het openbaar als burgemeester van Den Haag

11-03-2020 10:19

Voormalig wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui in de Haagse raadszaal. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Richard de Mos wil burgemeester van Den Haag worden. De fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos solliciteert in het openbaar omdat hij het huidige stelsel van burgemeestersbenoemingen achterhaald vindt. Dat schrijft hij woensdag in zijn column op TPO.

“De burgers hebben het recht om te weten wie er in de running is om burgemeester van hun stad te worden. Het is bizar dat wij als vrije en bekwame burgers nog steeds geen enkele invloed hebben op wie die functie bekleedt. De bekendste en belangrijkste bestuurder van de stad wordt in een schrale partijpolitieke tombola verkozen, in het geheim, achter gesloten deuren. Anno 2020 kan en moet dat anders.”

De Mos’ partij werd begin oktober vorig jaar uit het college gezet toen naar buiten kwam dat haar twee wethouders, onder wie partijoprichter De Mos, werden verdacht van corruptie. Ze zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. Het onderzoek daarnaar loopt nog steeds. De Mos zelf keerde na zijn vertrek uit het college terug naar de gemeenteraad. Hij werd weer fractievoorzitter.