Politiek

Coronavirus naar fase 2 – Iedereen die verkouden is moet thuisblijven – Alle grote evenementen afgelast

12-03-2020 15:24

Iedereen die verkouden is moet thuisblijven. Bovendien worden alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast. De nieuwe maatregelen gelden tot en met 31 maart. Dat maakte minister-president Mark Rutte donderdag bekend.  “We zien nieuwe gevallen die we niet tot de bron kunnen herleiden”, zei Rutte aan het begin van de persconferentie. “We hebben niet meer exact grip wat er zich afspeelt, daarom vonden we het nodig om aanvullende maatregelen te adviseren”, zei Jaap van Dissel van het RIVM.

Update 15.40 – Alle wedstrijden in het betaald voetbal worden tot en met 31 maart geschrapt.

Update 15.30 – Geen noodzaak om scholen te sluiten

Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan.

De maatregelen op een rijtje:

–  Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijdt sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.

– Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

– Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

– Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

– Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.

– Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

– Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.