Binnenland

Volkskrant: ‘Wie dit virus nu nog bestempelt als gewoon griepje vertoont echt laakbaar gedrag’

13-03-2020 22:30

“De essentie van het verhaal is, dat we in een situatie terecht dreigen te komen dat we mensen niet meer kunnen helpen, alleen maar omdat we de capaciteit niet hebben.’ Dan worden straks alle mensen van boven de 80 niet meer geholpen; en als dat onvoldoende soelaas biedt: van boven de 75, of 70, of wie weet waar het ophoudt. Dat we over anderhalve week zover zijn, ‘is echt een reëel scenario’.

Tien ic-patiënten mag weinig lijken, dat is het niet. Tijdens een heftig griepjaar liggen er alleen op de absolute top van een epidemie tien mensen tegelijkertijd met influenza op de ic van het Amphia, ‘en we staan nu pas aan het begin’. Kluytmans: ‘Wie dit virus nu nog bestempelt als een gewoon griepje, vertoont echt laakbaar gedrag.’

Niemand weet hoe dit precies zal aflopen, zegt arts-microbioloog Kluytmans, en aan welk scenario dit virus zich zal houden.

Dit is gewoon real. En dan schrik je er toch van hoe weerloos je bent.’

‘Ik heb ook iemand van 26 in het ziekenhuis liggen.’ Ook in het Amphia Ziekenhuis liggen opvallend veel jonge mensen, bij wie weinig achterliggende problemen bekend zijn.

‘Al die mensen die nu nog naar het café gaan, moeten beseffen dat ik ze straks wellicht moet vertellen dat ik hun vader niet meer kan opnemen.’”

Bring out your dead! The dark man is here. Doomsday is real, zegt nu ook het RIVM de Volkskrant.