Binnenland

Honderden moskeeën in Nederland sluiten deuren vanwege coronavirus

15-03-2020 23:20

Honderden moskeeën in heel Nederland blijven de komende weken dicht. Ze sluiten hun deuren tot 6 april. Het gaat om Marokkaanse moskeeën in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden, Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Daarnaast sluiten alle Turkse moskeeën in Nederland. Het besluit kwam nadat het kabinet zondag de maatregelen tegen het coronavirus had aangescherpt.

Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van moskeeënkoepel SIORH, spreekt van een “emotionele, vergaande en ingrijpende maatregel”, waar zondag de hele dag over vergaderd is. “Het gebed heeft een belangrijke functie in het leven van mensen. Dat wordt per direct gestopt. Dit heeft emotionele reacties opgeleverd. Mensen beseffen heel goed dat we echt in een grote crisis terechtgekomen zijn”, aldus Bouzzit.

In elke Marokkaanse moskee zijn er maar twee mensen die de komende de tijd nog naar binnen mogen om te bidden, namelijk de imam en de muezzin, die de oproep tot gebed doet. Zij bidden namens de hele gemeenschap, zodat de functie van de moskee niet verloren gaat. De koepels roepen moskeeën op om op andere manieren contact te houden met de achterban. “Denk aan WhatsApp, denk aan filmpjes. Zorg dat je weet wie ziek zijn en welke ouderen thuis in isolatie zitten, zonder mogelijkheden om boodschappen te doen. Kijk naar elkaar om, vraag naar elkaar en zorg dat je weet in welke situatie je broeder of zuster zich bevindt.”

De Turkse moskeeën waren vrijdag ook al dicht, maar dat was toen alleen voor de vrijdaggebeden die werden afgelast. Ook de bijgebouwen en lokalen blijven gesloten, aldus de Islamitische Stichting Nederland. De bezoekers worden door middel van een brief op de deuren ingelicht.

De Marokkaanse moskeeën hebben zondag ook gesproken over een ander probleem. Marokko laat namelijk geen vluchten uit Nederland meer toe vanwege het coronavirus. Dat betekent dat overleden Marokkaanse Nederlanders niet meer naar Marokko kunnen worden gebracht om te worden begraven. Zij zullen nu in Nederland worden begraven.

ANP