Buitenland

Moslims Jeruzalem mogen niet meer bidden in al-Aqsa-moskee, want corona, ook Rotskoepel gesloten

15-03-2020 14:08

De al-Aqsa-moskee in de oude stad van Jeruzalem is voorlopig gesloten wegens het coronavirus. Moslims kunnen voorlopig wel buiten op de Tempelberg (al-Haram al-Sharif) bidden, verklaarde Omar al-Kiswani, hoofd van de al-Agsa-moskee, op zondag.

Uit voorzorg is ook de Rotskoepel gesloten. Maar de poorten van het hele complex, de Tempelberg, moeten open blijven voor degenen die willen bidden, aldus al-Kiswani.

De Tempelberg met de Rotskoepel en de al-Aqsa-moskee is de op twee na heiligste plek in de islam. Het is ook heilig voor de Joden omdat daar vroeger twee Joodse tempels stonden, waarvan de laatste in 70 jaar na Christus door de Romeinen werd verwoest. De Klaagmuur is een overblijfsel van die tempel en wordt beschouwd als de heiligste plaats van de Joden.

Israël heeft de recreatieve activiteiten enorm beperkt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bijeenkomsten met meer dan tien personen zijn verboden. Scholen, universiteiten en kleuterscholen zijn gesloten, evenals bioscopen, theaters, gebedshuizen en restaurants. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het coronavirus nu bij ongeveer tweehonderd mensen in Israël en 38 op de Westelijke Jordaanoever gedetecteerd. Doden zijn nog niet geregistreerd.

Anp