Politiek

Tweede Kamer schrapt meeste debatten vanwege coronavirus

15-03-2020 21:42

Ook de Tweede Kamer neemt de komende weken maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meeste debatten en andere soorten overleg gaan voorlopig niet door. Alleen noodzakelijke dingen, zoals debatten over het coronavirus, gaan wel door. Dat meldt Kamervoorzitter Khadija Arib.

De fractievoorzitters en het bestuur van de Tweede Kamer bespraken de kwestie zondagavond per telefoon. De maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april, net als de maatregelen die het kabinet eerder zondag afkondigde voor de rest van Nederland.

Waar mogelijk worden zaken digitaal afgehandeld. Kamerleden kunnen wel schriftelijke vragen indienen. In principe wordt er de komende weken ook niet gestemd. Mocht een debat toch om een stemming vragen, zullen maximaal twee leden per fractie aanwezig zijn, die namens hun partijgenoten stemmen.

Het wekelijkse mondelinge vragenuur komt te vervallen. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd of er wetten zijn die wel snel behandeld moeten worden. Aan de hand daarvan zal het bestuur kijken of hierover de komende tijd toch gedebatteerd zou worden.

Woensdag 18 maart wordt de Kamer nog wel bijgepraat door deskundigen over het nieuwe virus.

Kamermedewerkers worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Het thuiswerkprogramma Citrix, dat begin dit jaar met grote problemen kampte, is volledig hersteld. Medewerkers die niet thuis kunnen werken, krijgen betaald verlof.

ANP