Politiek Buitenland

Coronavirus – Duitsland wil alle winkels sluiten behalve supermarkten

16-03-2020 16:09

De Duitse regering wil dat de meeste winkels in het land dichtgaan om het coronavirus beter te kunnen bestrijden. Alleen supermarkten en andere zaken die nodig zijn voor de directe verzorging, mogen openblijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om apotheken, banken en tankstations. De supermarkten en andere noodzakelijke winkels kunnen zelfs op zondag opengaan, wat nog niet mocht in Duitsland.

Dat melden Duitse media, die zich beroepen op regeringskringen. Voor bijvoorbeeld bouwmarkten en dierenwinkels komen er strenge regels, met beperkte toelating van klanten om wachtrijen te voorkomen.

De regering besloot met de zestien deelstaten ook een reeks andere maatregelen te nemen. Restaurants en andere eetgelegenheden mogen alleen nog open tussen 6.00 uur en 18.00 uur. Gesloten worden onder meer bars, clubs, discotheken, theaters, musea, beurzen, dier- en pretparken, bordelen en wedkantoren. Ook alle sportlocaties gaan dicht, net als fitnessclubs.

Eerder hadden enkele deelstaten zelf al bijvoorbeeld cafés laten sluiten. Bondskanselier Angela Merkel houdt om 18.00 uur een TV-toespraak over de kwestie.

ANP/TPO