Politiek

Tweede Kamer in katzwijm van toespraak Mark Rutte (Behalve Geert Wilders)

16-03-2020 22:05

De toespraak van minister-president Mark Rutte over de coronacrisis is in de Tweede Kamer over het algemeen met instemming ontvangen. Veel Kamerleden noemen de speech van de premier “indrukwekkend”. Rutte had volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher “een eerlijke en moeilijke boodschap” te verkondigen. “Het is me uit het hart gegrepen: laten we verschillen overbruggen en omkijken naar elkaar in de moeilijke tijd waar we voor staan.” Ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma spreekt zijn waardering uit voor de premier. “Samen staan we voor een enorme opgave. Er is geen makkelijke uitweg uit deze crisis. Ik heb vertrouwen in onze experts.” D66-voorman Rob Jetten vindt dat Rutte recht doet aan de ernst van de situatie. “Dit is geen tijd voor verdeeldheid. Dit is een tijd voor samenwerking. Voor vertrouwen in onze wetenschappers, artsen en verpleegkundigen.”

Terugkijken – Mark Rutte spreekt vanuit het Torentje de natie toe over het coronavirus

GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt van “een eerlijke en indringende boodschap” van Rutte. “Laten we zijn woorden ter harte nemen: gezamenlijk belang boven eigen belang. Laten we op elkaar letten.”

“Het kabinet luistert heel goed naar experts, weet wat het doet en doet wat het kan”, aldus fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. “En wij allemaal zijn dankbaar voor de helden in de zorg en zorgen nu ook extra goed voor elkaar.”

“We moeten dit samen doen”, zegt ook SP-leider Lilian Marijnissen. “Laten we alles doen om onze ouderen en meest kwetsbaren te beschermen en onze zorgverleners te helpen.”

Volgens DENK-Kamerlid Farid Azarkan heeft Rutte goed uitgelegd welk scenario wordt gevolgd. “Complimenten aan alle hulpverleners en ondersteunend personeel. Laten we met elkaar samenwerken en naar elkaar omzien.”

Parijs doet wat Den Haag niet durft – Frankrijk in lockdown vanwege coronavirus

SGP-voorman Kees van de Staaij noemt de boodschap van de premier “helder en openhartig, maar ernstig”. Zijn partij “bidt de regering en allen in de zorg heel veel kracht en wijsheid toe in de komende, moeilijke maanden.”

50PLUS-leider Henk Krol spreekt van een “indrukwekkende toespraak” en stelt vast dat Rutte “zichtbaar vermoeid” was. “Goed dat hij speciale aandacht had voor ouderen en zwakkeren. Laten we nu solidair zijn. We moeten hier samen tegen vechten.”

PVV-leider Geert WIlders is nog altijd kritisch.

Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van Mark Rutte en zijn kabinet.

Lees ook – Neem nu een abonnement op TPO+, want corona

ANP/TPO