Buitenland

Zwitserland: ‘Tegen einde van de maand is ons gezondheidszorgsysteem ingestort’

17-03-2020 18:27

Het gezondheidszorgsysteem van Zwitserland kan tegen het einde van de maand instorten als het coronavirus zich met de huidige snelheid blijft verspreiden, waarschuwde een overheidsfunctionaris dinsdag.

De Zwitserse autoriteiten schatten dat zo’n 2650 mensen positief zijn getest op het coronavirus en dat 19 mensen zijn overleden. Deze aantallen zullen de komende weken waarschijnlijk toenemen.

Exacte cijfers zijn niet beschikbaar. Daniel Koch, hoofd van de afdeling overdraagbare ziekten van het Federale Bureau voor Gezondheid, zei dat de snelle stijging het vermogen van de staat om nieuwe gevallen vast te leggen, heeft overtroffen.

‘Mensen die vandaag besmet raken, zullen over tien dagen ziek zijn’, zei Koch op een persconferentie. “We moeten ervoor zorgen dat het besmettingspercentage nu daalt, omdat de ziekenhuizen het over tien dagen niet meer aankunnen.”

Het land van 8,6 miljoen mensen kan 1000 tot 1200 bedden voor intensieve zorg bijeenbrengen, maar Koch zei dat er slechts beperkt personeel is om levensreddende apparatuur te bedienen.

Anp