Regio

Coronapocalyps Brabant: al 78 patiënten overgeplaatst naar Groningen

21-03-2020 09:58

De teller met het aantal Brabantse coronapatiënten in Groningen staat na vrijdag op acht, maar daar komt snel verandering in. Dit weekend worden nog eens zeventig patiënten uit Brabantse ziekenhuizen overgeplaatst naar ziekenhuizen in Noord-Nederland. Dat heeft het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland vrijdag besloten, meldt RTV Noord.

Het gaat om patiënten die positief getest zijn op het coronavirus en niet op een IC verblijven. Zij zijn voornamelijk afkomstig uit het Bernhoven Ziekenhuis in Uden.

De gezamenlijke ambulancediensten uit Groningen, Friesland en Drenthe verzorgen het vervoer. De patiënten worden gelijkmatig over de ziekenhuizen in de drie provincies verdeeld.

***

Ziekenhuizen buiten Brabant hebben de afgelopen dagen de overplaatsing geweigerd van meerdere patiënten uit Brabantse ziekenhuizen, schrijft de Volkskrant. Ze wilden ze niet opnemen op hun intensive care of andere afdelingen.

Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant. “Eén ziekenhuis weigerde een patiënt omdat het volgens hen geen ‘academische patiënt was'”, zegt Berden. “Een ander ziekenhuis eiste dat een patiënt coronavrij was voordat ze hem wilden ontvangen.” Tegelijkertijd waren sommige regio’s juist wel zeer behulpzaam bij het overnemen van patiënten, zoals Nijmegen, stelt hij.

Anp