Binnenland

Nederland zet leger in tegen coronapocalyps: gaat verplaatsing patiënten uit Brabant coördineren

21-03-2020 10:14

Er komt een landelijke coördinatie voor de verplaatsing van patiënten vanuit ziekenhuizen in Noord-Brabant naar andere ziekenhuizen. Daarbij gaan medewerkers van het ministerie van Defensie helpen. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vrijdag voor de camera’s van de NOS. Kort ervoor had hij hier overleg over gevoerd met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Landelijke coördinatie is nodig nu ziekenhuizen in Noord-Brabant hebben aangegeven het te druk te hebben en graag willen dat patiënten worden overgenomen door andere ziekenhuizen. In de afgelopen dagen zijn er al zestig patiënten verplaatst, zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vrijdagavond.

De landelijke aanpak is nodig omdat de individuele ziekenhuizen veel tijd kwijt zijn zelf uit te zoeken welk ziekenhuis welke patiënt kan overnemen. “Daarmee kunnen wij ze helpen”, aldus Kuipers, die zegt dat er vanaf dit weekend “een dagelijkse uitvraag” komt naar capaciteit zodat patiënten verdeeld kunnen worden over het land.

Volgens Kuipers gaan Defensiemedewerkers helpen bij logistieke ondersteuning, planning en transport.

Bij actualiteitenrubriek Nieuwsuur zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), dat andere ziekenhuizen welwillend zijn om patiënten over te nemen. Momenteel liggen er 281 mensen op de intensive care, tegen 96 mensen op maandag.

Anp