Regio

Personeel Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch krijgt videoboodschap met BN’ers voor de kiezen

21-03-2020 10:05

De golf patiënten die ziekenhuizen in Noord-Brabant volgende week verwachten als gevolg van het coronavirus, heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch bewogen voor zorgpersoneel een videoboodschap te maken. In de film, waar ook bekende Nederlanders uit de provincie in voorkomen, wordt hen gezegd dat ze waarschijnlijk voor keuzes te komen staan, die ze nooit eerder hebben hoeven maken

Ze worden toegesproken door onder meer acteur Henry van Loon, cabaretière Kirsten van Teijn, journalist Theo Verbruggen, zangeres actrice Vajèn van den Bosch en Toon Gerbrands, directeur van voetbalclub PSV.

Respect en waardering wordt uitgesproken over wat de zorgmedewerkers nu al doen. Maar ook wordt er op gewezen dat er de komende tijd nog veel meer van ze wordt gevraagd. “Het lijkt nu rustig, maar de schijn bedriegt. Dit is eigenlijk pas het begin van de storm”, wordt ze gezegd. En: “We zitten nu in de wandeletappe en straks komen de bergen.”

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) liet eerder al weten volgende week 500 tot 1000 nieuwe patiënten op de ic’s te verwachten.

Zorgpersoneel komt waarschijnlijk voor lastige keuzes te staan, is de boodschap. En hen wordt gevraagd zich voor te bereiden op de drukte “als professional, maar ook als mens”. “Pak als het kan nú je rust. Bereid je voor. Inhoudelijk, lichamelijk en geestelijk.”

In de boodschap wordt verteld dat de cijfers er niet om liegen en dat patiënten die nu naar het ziekenhuis komen acht tot negen dagen geleden besmet geraakt zijn “bijvoorbeeld bij oma op de koffie” en dat één persoon gemiddeld twee mensen besmet. Eerst zijn er griepachtige klachten, die zo’n acht à negen dagen aanhouden. Hiervan geneest 81 procent. De andere 19 procent moet naar het ziekenhuis. Van hen wordt een vijfde op de ic opgenomen. Een ic-opname duurt ongeveer drie weken, aldus het ziekenhuis.

Anp