Business

Philips bezorgd dat Verenigde Staten beademingsapparatuur in beslag neemt

24-03-2020 10:40

Philips schroeft de komende weken de productie van beademingsapparatuur in de Verenigde Staten op, maar het is onzeker of die apparaten ook aan Europese landen zoals Nederland kan worden geleverd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet uit 1950 van stal gehaald die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act. Dat meldt de NOS.

De wet maakt het mogelijk om in Amerika geproduceerde medische apparatuur te vorderen. Philips kondigde zondag aan de productie in de VS de komende twee maanden te verdubbelen. De apparaten die uit de Amerikaanse fabrieken komen zijn bestemd voor landen over de hele wereld. “We zijn bezorgd”, zegt Steve Klink, woordvoerder van Philips tegen de NOS. “We zien dingen die een paar weken geleden ondenkbaar waren. We zijn in gesprek met de VS en hopen dat we er samen uit kunnen komen.”

In Nederland heeft landbouwminister Carola Schouten ondertussen alle dierenartsen en leveranciers opgeroepen beademingsapparatuur te leveren aan de zorg. Wegens het coronavirus kampen ziekenhuizen met tekorten. Sommige beademingsapparaten van dierenartsen kunnen daar worden gebruikt.

In een brief aan dierenartsen vraagt Schouten “alle beademingsapparatuur beschikbaar te stellen aan de ziekenhuiszorg voor opschaling van de IC-capaciteit”. Dat moet zo spoedig mogelijk gebeuren. Uiterlijk 24 maart moeten dierenartsen zich melden bij [email protected].

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) inventariseert het aanbod. Veel praktijken hebben zich al gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid of zelfs direct bij zorginstellingen. “Maar om het overzicht te bewaren en om er zeker van te zijn dat we geen apparatuur missen, verzoeken we u om aan het KNMvD te melden over welke apparatuur u beschikt”, schrijft Schouten.

Er staat een “realistische vergoeding” tegenover, meldt de bewindsvrouw. Het kabinet is op zoek naar specifieke apparaten die geschikt zijn voor mensen. Het kabinet vraagt dierenartsen bij KNMvD aan te geven over welke apparatuur ze beschikken.

Het ontbreken van de apparatuur bij dierenartsen kan ertoe “leiden dat minder zorg verleend kan worden”, erkent Schouten. Haar ministerie wil kijken waar knelpunten zitten, “alhoewel we ons ervan bewust zijn dat we hier geen directe oplossingen voor hebben”.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) riep dierenartsen en privéklinieken vorige week in de Tweede Kamer al op zoveel mogelijk beademingsapparaten beschikbaar te stellen voor ziekenhuizen.