Politiek

Rechter: alFitrah-moskee moet meewerken met Parlementaire Ondervragingscommissie

24-03-2020 12:37

De alFitrah-moskee uit Utrecht moet meewerken aan het onderzoek van de Parlementaire Ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald. De commissie, bestaande uit Kamerleden, doet onderzoek naar ongewenste geldstromen naar moskeeën vanuit het buitenland. Op een van de verhoordagen lag de focus op de alFitrah-moskee en de daarbij horende stichtingen.

Video – Zo werd Utrechtse moskeevoorzitter Suhayb Salam betrapt op meineed

Al voor het verhoor werd alFitrah-voorzitter Suhayb Salam om documenten gevraagd, maar die bleven uit. De commissie verzocht aan de rechtbank een bevel af te geven om informatie en documenten te verstrekken. Na dat bevel ging Salam in hoger beroep.

Het Haagse hof heeft de stichtingen nu grotendeels ongelijk gegeven. De stichtingen rondom alFitrah moeten daarom meewerken aan het onderzoek van de parlementaire commissie. Wel vond het hof dat de commissie om te veel informatie vroeg. De stichtingen hoeven daarom na de uitspraak geen informatie te geven over personen of gelden die afkomstig zijn uit vrije landen, zoals Nederland.

Eind april overhandigt de commissie de uitkomsten van het onderzoek aan de Tweede Kamer.

Prof. Paul Cliteur – Niet Suhayb Salam maar Lodewijk Asscher zou zich moeten verantwoorden voor de radicale moskeeën

ANP