Politiek

Dit kunt u vandaag verwachten op TPO – De rechtszaak van Thierry Baudet tegen Buitenhof en heel veel coronanieuws

25-03-2020 08:59

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waarin de meest betrokken ministers praten over de coronacrisis, komt opnieuw bij elkaar in Den Haag, waarschijnlijk in de tweede helft van de middag. Mochten nieuwe maatregelen – dit zijn de meest recente – worden getroffen, volgt een persconferentie.

Het RIVM publiceert rond 14.00 uur het nieuwe aantal mensen dat is overleden door het coronavirus. Dit zijn de cijfers van gisteren: 276 doden en 5560 positief op coronavirus geteste personen.

De rechtbank in Lelystad doet uitspraak in een door Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet aangespannen kort geding tegen de VPRO. Baudet was het niet eens met een uitspraak van presentatrice Natalie Righton in het tv-programma Buitenhof en stapte naar de rechter toen de VPRO aangaf niet te rectificeren. Chris Aalberts was eerder deze maand bij die rechtszaak aanwezig. De – schriftelijke – uitspraak volgt om 14.00 uur.

 

De Chinese provincie Hubei, waar het coronavirus voor het eerst is vastgesteld in de stad Wuhan, heft alle reisrestricties voor de provincie op. Alleen voor Wuhan gelden de beperkingen nog tot in ieder geval 8 april. Het opheffen van de restricties voor Hubei komt als gevolg van berichten dat het aantal nieuwe coronagevallen in de provincie tot nul was gedaald op 19 maart. Goed nieuws voor de Chinezen. Nu de rest van de wereld nog. VN-wereldgezondheidsorganisatie WHO zei eerder: Europa is het nieuwe China.

Het Spaanse parlement besluit vandaag over verlenging van de noodtoestand tot zeker 11 april. Met de noodtoestand kan de Spaanse overheid bijvoorbeeld burgers verplichten ergens te blijven of niet meer te komen en mensen ook tot dienstverlening verplichten, ondernemingen tijdelijk overnemen en producten rantsoeneren. Spanje heeft het zwaar, dinsdag werd bekend dat in 24 uur ruim 500 patiënten waren overleden.