Buitenland

Burgemeester New York: ‘Aantal coronabesmettingen wordt astronomisch hoog’

27-03-2020 15:01

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, zegt dat president Donald Trump de realiteit onder ogen moet zien dat het aantal gevallen van het coronavirus ‘astronomisch’ gaat worden. Het ziekenhuissysteem zal daardoor ongekend zwaar worden belast, zei De Blasio.

Trump zei donderdag in een interview op Fox News nog dat hij niet dacht dat de staat New York, die het epicentrum van de uitbraak in de VS is geworden, 30.000 beademingsmaskers nodig had. Gouverneur Andrew Cuomo had daar om gevraagd, om coronapatiënten met luchtwegaandoeningen te kunnen behandelen.

Cuomo en De Blasio hebben Trump gevraagd zijn gezag te gebruiken om fabrikanten te dwingen beademingsapparatuur te maken en kapitaal te leveren aan fabrieken. Zo’n tekort heeft in Italië en China al geleid tot moeilijke beslissingen over wie er blijft leven of sterft.

De Blasio zei vrijdag tijdens een interview op ABC’s Good Morning America dat de stad onmiddellijk 15.000 beademingsunits nodig heeft. Hij schat dat de helft van de New Yorkers uiteindelijk het virus zal oplopen en dat de crisis tot april en mei zal blijven groeien. New York City telt momenteel ruim 23.000 geconstateerde besmettingen, en 365 doden bij de laatste telling.

“Als de president zegt dat de staat New York geen 30.000 beademingsmaskers nodig heeft, met alle respect voor hem, kijkt hij niet naar de feiten van de astronomische groei van deze crisis”, zei de Blasio. “Als ze geen beademing hebben, zullen veel mensen het gewoon niet redden.”

Gouverneur Cuomo en de president staan vanwege de aanpak van het virus al een tijdje op gespannen voet met elkaar. “Geen enkele Amerikaan wil de economie aanjagen ten koste van mensenlevens,” zei Cuomo. Trump zei eerder dat hij de economie snel weer wil laten draaien om verdere schade te voorkomen.

Intussen loopt het aantal besmettingen in het hele land in rap tempo op. Met bijna 84.000 gevallen is de Verenigde Staten nu het zwaarst getroffen land.

Anp