Nieuws

‘Hoera voor corona, eindelijk weer eens schone lucht in Nederland’ (parafrasering, mag van rechter)

27-03-2020 13:16

De lucht in Nederland is schoner geworden door alle maatregelen tegen het coronavirus. De concentratie vervuilende stoffen is 20 tot 60 procent lager dan een jaar geleden, schat het KNMI. Dat heeft metingen van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi bestudeerd.

Door thuiswerken rijden er minder auto’s. Sommige fabrieken liggen stil en er vliegen minder vliegtuigen. “Daardoor is er minder uitstoot van schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide en stikstofdioxide”, aldus het KNMI.

Ook in Parijs, Madrid, Milaan, Rome, Barcelona en het Ruhrgebied is de lucht de afgelopen weken aanzienlijk schoner geworden. Amerikaanse satellieten zagen eerder hoe de lucht in China schoner werd na de uitbraak van het coronavirus. Mensen werden gedwongen thuis te werken en fabrieken en kantoren werden gesloten. Onder meer bij Wuhan, Peking, Shanghai, Chongqing en Hongkong werd de lucht schoner dan anders. Inwoners zagen geen smog, maar een blauwe hemel.

De Tropomi zit in de Europese satelliet Sentinel-5P. Het instrument wordt beheerd door het KNMI. De Tropomi kijkt naar vervuilende stoffen als stikstofdioxide, methaan, zwavel, koolmonoxide en fijnstof.

Anp