Politiek

DENK: We hebben Tunahan Kuzu zijn fractievoorzitterschap ontnomen

30-03-2020 19:18

Lees ook – HP/De Tijd: Tunahan Kuzu had ‘grensoverschrijdende’ relatie met vrouwelijke medewerker van DENK

*Ping* Bericht in de inbox maandagavond afkomstig van de afdeling persvoorlichting van de Tweede Kamerfractie van DENK (Met stukje TPO-duiding naar de mensen toe onderaan het persbericht):

“PERSVERKLARING

Gisteren verscheen een publicatie waarin informatie is gedeeld over een relatie van Tunahan Kuzu.

Anders dan vermeld heeft de betrokkene nooit een dienstverband met DENK gehad. Dat betrokkene geen medewerkster of stagiaire van DENK is geweest doet overigens niets af aan de ontstane situatie.

Op basis van de informatie constateert DENK dat de relatie met wederzijds goedvinden heeft plaatsgevonden en dat de relatie begin 2018 was beëindigd. Dat sluit ook aan bij het verhaal van betrokkene zoals opgetekend in de media.

De betrokkene heeft begin 2018 contact gezocht met DENK. Als gevolg hiervan zijn vanuit de fractie en het bestuur indringende gesprekken gevoerd met Tunahan Kuzu. Uit deze gesprekken bleek dat zijn gedrag niet past bij de kernwaarden van DENK. Dat heeft destijds geleid tot het ontnemen van het fractievoorzitterschap.

Dit heeft geleid tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor personen buiten de organisatie en het aanscherpen van de interne procedures teneinde sneller en beter te reageren.

Vorige week heeft Tunahan Kuzu verklaard dat hij vanwege de impact op zijn persoonlijk leven binnen afzienbare tijd zijn rol voor DENK binnen de politiek zal beëindigen.”

Opmerkelijk, vorig weekeinde maakte Kuzu bekend het fractievoorzitterschap neer te leggen en na de Tweede Kamerverkiezingen niet meer terug te keren omdat hij ‘de energie en inzet’ niet meer had. Nog opmerkelijker is de opmerking in het persbericht van vandaag dat bovengenoemde affaire de werkelijke reden was waarom Kuzu in april 2018 tijdelijk het fractievoorzitterschap neerlegde.

Want: destijds meldde de partij dat Kuzu zich enige tijd zou richten op het begeleiden van de verschillende gemeenteraadsfracties in het land. Hij keerde in september dat jaar echter weer terug als fractievoorzitter.

U begrijpt; het duurde even maar Tunahan Kuzu is uiteindelijk toch voor de DENK-bus gegooid. Toch blijft het raar dat hij tussentijds mocht terugkeren, nietwaar?