Regio

Geen 1 aprilgrap: ‘Tientallen'(!) gemeenten draaien computers doodleuk op levensgevaarlijk Windows 7

01-04-2020 12:18

Amsterdam 2020, artists impression.

Tientallen Nederlandse gemeenten gebruiken oude besturingssystemen voor hun computers. Die draaien op Windows 7, dat niet meer wordt ondersteund door Microsoft en dus in principe geen beveiligingsupdates meer krijgt. Dat kan riskant zijn nu ook ambtenaren veel thuiswerken, waarschuwen de vakbladen Binnenlands Bestuur en AG Connect na een gezamenlijk onderzoek.

In 22 van de 35 onderzochte gemeenten draaien de computers op Windows 7. In totaal gaat het om ongeveer 16.000 werkplekken. Negen gemeenten hebben er geen ‘patches’ opgezet, aanvullingen om gaten in de beveiliging van Windows 7 te dichten.

”’Wereldstad”’ Amsterdam is een van de gemeenten met Windows 7!

De hoofdstad betaalt Microsoft enkele tonnen per jaar om nog wel patches te krijgen. Amsterdam ”’werkt”’ aan een overstap naar het nieuwere Windows 10. Ook Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Amersfoort en Zwolle hebben computers met Windows 7.

Microsoft bracht Windows 7 in 2009 op de markt. Ongeveer een kwart van alle Windows-pc’s in de wereld draait nog op het systeem. In Nederland zou een op de zes pc’s Windows 7 hebben. In januari stopte Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem voor het grote publiek.

Anp/TPO