Politiek

Coronavirus – Kabinet is bereid eenmalig 1 miljard euro in Zuid-Europa te steken

01-04-2020 22:06

Het kabinet is bereid ongeveer 1 miljard euro te stoppen in een Europees fonds om Europese landen te helpen die zwaar getroffen zijn door het virus. Het ministerie van Financiën bevestigde berichtgeving hierover van het AD. Hoe groot het noodfonds uiteindelijk wordt, hangt af van welke andere landen mee willen doen, stelt minister van Financiën Wopek Hoekstra. “Wij hebben dit voorgesteld aan collega’s in Europa op ambtelijk niveau. Onze waarneming is dat er enthousiasme voor is. Ik zeg: the more, the merrier.”

Lees ook – Wopke Hoekstra bukt voor kritiek D66 en ChristenUnie (En de EU)

Premier Mark Rutte zei eerder vandaag in de Tweede Kamer al dat Nederland de zwaar getroffen zuidelijke EU-landen het liefst zou helpen met een gift. Het overmaken van geld verdient volgens Rutte de voorkeur boven het verstrekken van leningen, omdat die moeten worden terugbetaald. Daarnaast ziet hij helemaal niets in de Zuid-Europese roep om gezamenlijke schuldfinanciering in de vorm van zogeheten eurobonds of ‘coronabonds’. Volgens Rutte zou dat een opstap zijn naar een transferunie en daar is Nederland niet voor. Onder meer Finland, Oostenrijk en Duitsland zijn ook tegen eurobonds.

Nederland kreeg de afgelopen week felle kritiek te verduren in Europa. Diverse landen vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan hard getroffen landen zoals Italië en Spanje betreft. Ook uit de hoek van D66 en ChristenUnie klonk kritiek.

ANP/TPO