Marketing

Internetten in tijden van corona: uploadsnelheid, downloadsnelheid en internetpakketten vergelijken

07-04-2020 12:02

Anno 2020 kunnen we eigenlijk niet meer zonder het internet. Daarmee wordt het world wide web bedoeld, maar ook de verbinding. Beide zijn toch wel van levensbelang geworden. Het is dan ook noodzakelijk dat het internetabonnement dat je afsluit goed is en past bij je wensen. Om dit te bereiken kun je je internet vergelijken. Dit houdt in principe in dat je met behulp van een site alle mogelijke internetpakketten vergelijkt. Tijdens het vergelijken zul je onder andere uploadsnelheid en downloadsnelheid regelmatig voorbij zien komen. Maar, wat is dit precies?

Wat is uploadsnelheid?

Er wordt begonnen met het uitleggen wat uploadsnelheid precies is. Dit is de snelheid waarmee je gegevens van de ene naar de andere server stuurt. Waarschijnlijk zal dit alsnog vrij onduidelijk zijn voor je, maar deze onduidelijkheid kan eenvoudig weggenomen worden. Onder het uploaden valt onder meer het plaatsen van een bericht op Facebook, dit wordt gebruikt als voorbeeld. Als je zo’n bericht plaatst op Facebook dan upload je dus data. Ditzelfde geldt ook als je een mail verstuurt. De snelheid waarmee dit gebeurt is dus de uploadsnelheid, wat uitgedrukt wordt in Megabit per seconde. Hiervoor worden verscheidene afkortingen gebruikt, maar de meest voorkomende afkorting is Mb/s.

Wat is downloadsnelheid?

In principe is het vrij eenvoudig om downloadsnelheid uit te leggen. Dit komt doordat het enigszins vergelijkbaar is met de uploadsnelheid, al zitten er ook wel degelijk een paar grote verschillen in. Bovendien zien veel mensen de downloadsnelheid als belangrijker dan de uploadsnelheid. De echte definitie van downloadsnelheid is de snelheid waarmee een device gegevens van het internet kan halen. Eigenlijk is dus het tegenovergestelde van uploadsnelheid, want daarbij upload je juist gegevens naar het internet. Over het algemeen geldt bij zowel de download- als bij de uploadsnelheid dat hoe hoger het is, hoe beter het internet is.

Wanneer gebruik je de downloadsnelheid?

Als je gebruik maakt van een internetverbinding dan ben je in principe constant data aan het downloaden. Dit doe je zelfs al als je een website bezoekt. Dit komt omdat je dan data van de site binnenhaalt op je laptop, mobiel of computer. Hoe snel de gegevens opgehaald worden hangt natuurlijk af van de dowloadsnelheid. Hoe sneller dit is, hoe sneller je de data zult hebben gedownload. Net als bij de uploadsnelheid wordt de downloadsnelheid ook aangetoond met Megabit per seconde, oftewel Mb/s.

Hoeveel upload- en downloadsnelheid heb je nodig?

Bij het afsluiten van een internetabonnement is het natuurlijk van belang om te kiezen hoeveel upload- en downloadsnelheid jij wilt ontvangen op je internetverbinding. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van je situatie. Zo kan internet pakket met 100 Mb/s al snel nodig zijn als je een liefhebber van games bent, maar ook als je een groot gezin hebt. Natuurlijk is zo’n groot en duur abonnement niet voor iedereen noodzakelijk. Als je juist alleen woont dan is over het algemeen een 20 Mb/s internetverbinding wel voldoende. Zit je hier tussenin dan is het verstandig om een abonnement met circa 50 Mb/s af te sluiten.

Puur internet of ook tv en bellen?

Als je een abonnement wilt afsluiten voor internet maar ook nog een televisie en een vaste telefoon gebruikt dan is het aan te raden om dit in één pakket af te sluiten. Op deze manier zul je namelijk geld besparen. Overigens gebruikt niet iedereen meer een vaste telefoon tegenwoordig. Mocht dit bij jou het geval zijn dan kun je een abonnement met internet en tv afsluiten. Dit zal alsnog voordeliger zijn dan het afsluiten van twee losse pakketten bij twee verschillende providers.