Politiek

Softwaresysteem dat ic-bedden moet tellen werkt niet

07-04-2020 10:46

Het nieuwe softwaresysteem 2Twnty4, dat ziekenhuizen van het Landelijk Coördinatiecentrum moesten gebruiken om de beddencapaciteit op de ic’s in kaart te brengen, heeft alweer afgedaan. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) roept ziekenhuizen op om twee andere systemen te gebruiken en negeert 2Twnty4, bericht de Volkskrant.

Het systeem heeft volgens de krant ook zeker één keer gezorgd voor een ernstige situatie: ambulances met coronapatiënten uit de regio Brabant zijn naar het Ommelander Ziekenhuis in Groningen gegaan omdat het systeem meldde dat daar nog ic-bedden vrij waren. Ter plekke bleek dat de ic-bedden niet bemand waren.

Softwaresysteem 2Twnty4 was door het landelijk coördinatiecentrum in stelling gebracht om snel de beddencapaciteit inzichtelijk te maken, maar vanaf het begin waren er vragen over noodzaak, betrouwbaarheid en functionaliteit van het systeem. Bronnen melden dat is gebleken dat het systeem niet de juiste gegevens genereert en dat die data voor verwarrende situaties zorgen.