Politiek

Peilingwatch – 60 procent van Nederlanders ziet heil in corona-apps van de Rijksoverheid

08-04-2020 18:22

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een schorsing van het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ANP BART MAAT

Zo’n 60 procent van de Nederlanders vindt de ‘corona-apps’, die dinsdag door het kabinet werden voorgesteld, een goed idee. Dat blijkt uit een rondvraag onder bijna 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Wel zegt 53 procent dat de app op vrijwillige basis moet worden geïnstalleerd en dat de overheid deze dus niet mag verplichten.

Lees ook – Autoriteit Persoonsgegevens: Geen corona-apps als privacy niet is gegarandeerd

Zorgminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag aan dat het kabinet onderzoekt hoe nieuwe technologie het testbeleid omtrent het coronavirus kan ondersteunen. Een van de apps geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Deze apps kunnen daardoor het contactonderzoek van de GGD’s overnemen.

Volgens de enquête van EenVandaag ziet circa 28 procent niets in dergelijke applicaties. Een meerderheid van de ondervraagden, 55 procent, is bereid concessies aan de privacy te doen als het coronavirus daarmee uit de wereld geholpen wordt.

Lees ook – Nu komt alles goed: Hugo de Jonge gaat apps inzetten tegen het coronavirus

ANP