Politiek

FvD’er Anton van Schijndel uit Amsterdamse fractie gezet, rooft zetel

09-04-2020 15:28

Annabel Nanninga en haar fractiegenoten Anton van Schijndel (links) en Kevin Kreuger. ANP JASPER JUINEN

Het Amsterdamse gemeenteraadslid voor Forum voor Democratie (FvD) Anton van Schijndel is uit de fractie gezet. Hij blijft vasthouden aan zijn zetel. Volgens Van Schijndel ligt er een verschil van mening over de bestrijding van het coronavirus ten grondslag aan de breuk. Hij vindt dat Amsterdam zelfstandig veel meer had moeten doen om de virusuitbraak te bestrijden, bericht Het Parool. Volgens FvD ligt de kwestie anders: “Het maken en houden van afspraken bleek keer op keer onmogelijk”

History soort van repeating, Van Schijndel begon eerder als VVD Kamerlid na een conflict met Mark Rutte in 2006 voor zichzelf. Fractievoorzitter Annabel Nanninga laat op Twitter weten te hopen dat Van Schijndel zijn zetel alsnog teruggeeft. Van Schijndel behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 445 stemmen, de kiesdrempel voor 1 zetel was 7714 stemmen, de drempel om met voorkeursstemmen gekozen te worden was 1928 stemmen. De Amsterdamse fractie van FVD had drie zetels en gaat dus terug naar twee, die worden ingevuld door Nanninga en Kevin Kreuger.

FvD laat in een reactie aan TPO weten:

“Wij betreuren deze gang van zaken ten diepste. Van Schijndels positie binnen onze fractie was echter niet te handhaven. Al sinds het debuut van FVD in de Amsterdamse raad, in maart 2018, opereerde Van Schijndel conflictueus en solistisch. Zijn betrokkenheid bij de gang van zaken in de Gemeenteraad, in de fractie en ook op zijn eigen portefeuilles Wonen, Bouwen, Erfpacht en Ruimtelijke Ordening was vrijwel nihil.

Herhaaldelijk hebben wij als fractie alles in het werk gesteld Van Schijndel te betrekken, in positie te brengen, tegemoet te komen en te motiveren, maar het maken en houden van afspraken bleek keer op keer onmogelijk. De grens is bereikt toen Van Schijndel eind maart en begin april herhaaldelijk een vertrouwensbreuk veroorzaakte door zonder overleg andere fracties en de pers te benaderen met standpunten buiten zijn portefeuille die ook nog eens strijdig zijn met die van de fractie FVD Amsterdam. Desgevraagd gaf hij aan niet van zins te zijn dit in de toekomst te veranderen. In een uiterste poging is een overleg gearrangeerd tussen van Schijndel, de fractie Amsterdam en een vertegenwoordiger van het landelijk partijbestuur. Daarin sprak van Schijndel expliciet uit zich niet te willen en zullen committeren aan zeer basale en redelijke werkafspraken, die zijn opgesteld om als FVD fractie effectief te opereren.

Daarmee liet hij onze fractie geen keus. Wij opereren in lijn met onze partijbeginselen en als team hechten wij aan integriteit, vertrouwen, overleg en redelijkheid. Als deze kernwaarden keer op keer met voeten getreden worden dan houdt de samenwerking helaas op.”