Politiek

Noodkreet ziekenhuizen: inkoop mondkapjes komt te traag op gang

10-04-2020 11:33

De Nederlandse inkoop van mondkapjes komt te traag op gang. Daarvoor waarschuwen ziekenhuizen, brancheorganisaties en fabrikanten, meldt NRC Handelsblad. Ze hebben scherpe kritiek op de samenwerking tussen het ministerie en het landelijk inkoopcentrum LCH. Besluiten over leveringen worden niet snel genoeg genomen en de samenwerking verloopt niet goed.

Zo had Nederland eerder kunnen beginnen met de eigen productie van mondkapjes. Een deal daarover tussen producenten en de overheid werd woensdag gesloten, maar wachtte al twee weken op een besluit van minister Martin van Rijn (Medische Zorg), zeggen betrokkenen tegen NRC.

Volgens een betrokkene rond het ministerie gaat Nederland veel te gecalculeerd te werk. “Alles wordt eerst doorgerekend. Hoeveel kost dit? Kunnen we het voor onze prijs krijgen? Bij veel fabrieken is het nu gewoon afrekenen bij de poort, anders is het weg.”

Zorginstellingen bestellen daarom nog steeds op grote schaal buiten het LCH om. Ze concurreren daarmee in feite met het consortium.