Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Lodewijk Asscher

11-04-2020 09:31

Meneer Asscher,

Vanwege Pasen voelde ik de behoefte eens op zoek te gaan naar het goede in de mens.

Maar ja…

Toen kwam ik u weer tegen.

Een foto waarop u een ‘werkbezoek’ brengt aan het Maxima Medisch Centrum in Den Haag.

De foto, waarop u vrolijk lachend binnen hoestafstand van de MMC-medewerkers staat, wordt vergezeld van een soort schoolreisjesverslag op de website van de PvdA over “indrukwekkende verhalen van verpleegkundigen, artsen en patiënten”.

In uw aandrang om de corona-crisis eens lekker te misbruiken voor persoonlijke promotie en de profilering van uw partij, liet u zich ongetwijfeld inspireren door het aan Winston Churchill toegeschreven motto ‘Never waste a good crisis’.

En het was niet de eerste keer.

Drie weken geleden dat kijk-mij-eens-deugen met #klappenvoordezorg.

Vier dagen geleden poseerde u al in een gekreukeld wit T-shirt in het kader van #inhetwitvoordezorg.

En toen meldde u: “Extra diensten, ingetrokken verloven, gepensioneerden die terugkeren om te helpen. Ik ben diep onder de indruk van de kunde, de betrokkenheid en de inzet van de mensen in de zorg.”

Wie niet?

Het is alleen buitengewoon pijnlijk dat de mensen in de zorg gisteren door de beroepsvereniging Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) werd geadviseerd géén hulp meer te verlenen aan patiënten met corona als ze niet beschikken over voldoende beschermende middelen.

Hoort u het?

Artsen en andere zorgverleners moeten van hun beroepsvereniging stoppen met het verlenen van zorg. Omdat ze zelf een besmettingsbron zijn van de mensen die ze zo kundig, betrokken en vol inzet helpen (en van hun eigen familie).

We hadden in week 14 in Nederland de meeste doden ooit in één week.

In absolute aantallen zelfs meer dan in de Hongerwinter!

Die 2000 éxtra doden in één week gaan we voor minder dan de helft als ‘corona-doden’ in de statistieken terugzien, omdat de meerderheid niet getest is. Maar u kent de eendentest: als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het een eend.

Bovendien: iedereen die de situatie in de verpleeghuizen een beetje volgt, hoort van binnenuit dat daar inmiddels de gevreesde Italiaanse toestanden heersen.

Het invliegen van ‘uw’ tijdelijke PvdA-minister Martin van Rijn ter vervanging van de VVD-brekebeen Bruno Bruins heeft de situatie er nog niet echt beter op gemaakt.

Misschien moet u daarom eens stoppen met het misbruiken van de corona-crisis om zieltjes te winnen.

Want het is ook niet zo dat de PvdA de afgelopen tien jaar van Rutte-kabinetten alleen maar aan de zijlijn heeft gestaan om oppositie te voeren tegen de kaalslag in juist de ouderenzorg, hè.

Sterker: u was als vice-premier namens de PvdA van 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 voor honderd procent medeplichtig.

Ik zie liever dat u daar uw excuses voor maakt, dan dat u de mensen in de zorg van hun werk houdt.

Groet,

JanD

PS. Desondanks: een cadeautje dat opvallend veel gelijkenis vertoont met u. En het is geen pop!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid