Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jeroen Pauw

14-04-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Jeroen,

Het is natuurlijk top dat jij als producent van het programma Op1 hebt besloten om ten tijde van de corona-crisis zelf weer een avondje te gaan presenteren.

Het nadeel is alleen dat nu nóg duidelijker is wat een brandhout er tussen de andere presentatoren zit.

Gisteravond vertelden (vanaf min. 27.19) columnist Marcel van Roosmalen en voormalig huisarts Marion de Bruin het tranentrekkende verhaal over de praktijk van de ouderenzorg onder CDA-minister Hugo de Jonge in coronatijd.

Zijn moeder en haar vader verbleven in een verpleeghuis van de ZZG Zorggroep waar het resultaat van tien jaar afbraakbeleid in de zorg een cocktail vormde met de bijna misdadige keuze van het kabinet Rutte/De Jonge om de meest kwetsbaren onder ons maar zoveel mogelijk corona te laten krijgen en te laten sterven door de zorgmedewerkers onbeschermd op ze los te laten. Op mensonterende wijze, want waar de zorgmedewerkers hen, zelfs als die in hun gezin een mogelijke besmetting hebben, gewoon mogen behandelen, is het hun familie verboden om de patiënten te bezoeken.

Van Roosmalen en De Bruin vertelden op feitelijke wijze het verhaal over hoe het er in menig verpleeghuis aan toegaat momenteel en wie er geen brok van in de keel kreeg, deugt niet.

Toptelevisie.

En toen maakte presentator Erik Dijkstra opeens weer geluid.

“De corona-maatregelen hebben ook positieve effecten. Beetje gekke overgang nu… Door de schonere lucht en de stillere straten zien en horen we opeens veel meer van de natuur. Zo is in India vanwege de verdwenen smog voor het eerst in decennia de Himalaya weer van ver te zien. En wereldwijd duiken verrassende bezoekers op in de steden.”

Filmpje!

Reeën op straat in Japan. Een pauw in Madrid. Apen in Thailand. Wild zwijn in Madrid. Poema in Chili. Flamingo’s in Texas. En zichtbare vissen in Venetië.

Waarop Willemijn Veenhoven het overnam: “Auke-Florian, onze bioloog van dienst. Dit zijn toch fantastische beelden, om te zien, of niet?”

En de bioloog van dienst, wiens kapper al in 2018 de tent gesloten had: “Ja, ik kijk er met genoegen naar. De stad is eigenlijk een natuurgebied en ik kan er met hartenlust naar kijken natuurlijk.”

Later vond Veenhoven het nog geweldig dat jonge Indiërs voor het eerst in hun leven van veraf de Himalaya kunnen zien en kon ze het wel een romantisch idee vinden dat de natuur het een soort van ‘overneemt’ van de mens.

En toen moest Jort Kelder nog komen om te vertellen over de vele doodsbedreigingen die hem hadden bereikt nadat hij vorige week wat stervende oudjes onnodig had beledigd omdat ze zo nodig wilden blijven potverteren, ten koste van zijn vrindjes…

Al stelde Kelder wel alvast vast dat er, “ja, sorry”, ook voordelen aan de corona-maatregelen zitten.

De lucht is weer fris.

Nog minder mensen in de buurt van zijn huis in de duinen van Terschelling.

Haast geen vliegtuigen meer in de lucht.

Filmpje!

Fluitende vogels in de tuin.

Veenhoven, tegen de bioloog van dienst: “Mooi toch? Weet je wat het is?”

Bioloog van dienst: “Eh… nou het is in ieder geval een prachtig concert, laten we het daar op houden.”

Dijkstra: “Hahaha, goed gered, goed gered. Fluiten de vogels anders nu het zo stil is?”

De bioloog van dienst: “Dat is het leuke van deze situatie. Mensen stappen de deur uit, midden in de stad en ze denken: ik hoor vogels. Dat hadden de mensen nog nooit gehoord…”

Zap!

Mag ik je wat vragen, Jeroen?

Kunnen jij en Fidan Op1 niet om en om gaan presenteren met Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel?

Zodat we voortaan verlost worden van dit soort ongepaste prietpraat.

Wie behoefte aan ene oor in, andere oor uit-televisie heeft, komt bij Jinek al voldoende aan zijn trekken.

Want als Martijn Koning niet kan, is Ellie Lust wel bereid daar aan te schuiven. En anders Eus.

Eus kan altijd.

En Eus kan de centen ook goed gebruiken, nu voor maart, april en mei al zijn 276 lezingen in scholen, bij bedrijven, in gevangenissen en in bibliotheken door de corona-maatregelen zijn geannuleerd.

Groet,

JanD

PS. Ik heb maar meteen een cadeautje gezocht voor Fidan en jou samen. De goedkoopste, want we kennen je.

UPDATE De audio-versie voor mensen met een afstand tot het leesplankje toegevoegd!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid