Opinie

Nederlandse overheid en de Nederlandse kunstenaar, een dialoog

16-04-2020 13:01

Nederlandse Kunstenaar: “Hallo, ik ben Nederlands kunstenaar.”

Nederlandse overheid: “Hallo, ik ben de Nederlandse overheid. Dus je kunt ook echt kunst maken?”

Nederlandse Kunstenaar: “Nee dat niet, integendeel, maar ik vind mijzelf zo belangrijk dat ik er van overtuigd ben dat het universum om mij draait. Daarom heb ik recht op gratis geld, veel gratis geld.”

Nederlandse overheid: “Hahaha, gratis geld bestaat niet gekkie! Je moet iets van waarde creĆ«ren zodat het op de vrije markt geld oplevert, dat noemen we ondernemen en daarin ben je dan echt niet de enige hoor!”

Nederlandse Kunstenaar: “WAT! GEEN GRATIS GELD? FASCISME! EINDE BESCHAVING! HET UNIVERSUM DRAAIT OM MIJ EN HOUDT DAN OP MET BESTAAN HOOR!
*Stampvoet*
*Dramdramdramdramdramdramdramdramdram*
*Demonstraties*
*Huilen*
*Smeken*
*Woedend met spullen gooit*
*Adem inhoudt*
IK BEN ESSENTIEEL VOOR DEZE SAMENLEVING EN DAARMEE UIT! Als ik niet nog meer geld krijg, en snel, zet ik Ramsey Nasr in! En Freek de Jonge!”

Nederlandse overheid: “Oei, we wilden je niet kwetsen. Hier, gratis geld, echt heel veel gratis geld, nog veel meer dan andere essentiĆ«le beroepen! Kun je ons vergeven? Niet Ramsey Nasr en Freek de Jonge inzetten! Please!”

Nederlandse kunstenaar: “WAAAT! ZO WEINIG GELD? DIT IS VEEL TE WEINIG GRATIS GELD! FASCISME! IK WIL HELEMAAL GEEN PAARD MET EEN SLECHT GEBIT CADEAU KRIJGEN! EINDE BESCHAVING! WEER AUSCHWITZ!
*Stampvoet*
*Ingezonden ronkende brieven schrijft in NRC en AD*
*Ramsey Nasr inzet*
*Freek de Jonge op golfbaan belt*
EN ANDERS BELLEN WE GEORGINA VERBAAN HOOR! EN MAARTJE WORTEL! DENKDRRRROM! EN DAN HEB JE NOG MAZZEL DAT DWDD NIET MEER BESTAAT!”

Nederlandse overheid: “Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, niet Maartje Wortel!”

Nederlandse kunstenaar:

Artikel gaat verder onder afbeelding

Nederlandse overheid:
*Subsidiekranen wagenwijd open zet*
*Subsidieinfuus aanlegt*
*Helemaal Amsterdam gaat op lachwekkende middelmaat als ”’online kunstprojecten”’*
*Echt belangrijke zaken als onderwijs, zorg en misdaadbestrijding kaalbezuinigt zodat een klein groepje narcistische kunsthobbyisten beslist niet hoeft te werken*.

Nederlandse kunstenaar: “Mooi zo. Bedankt. Hier, als dank een kunstwerk. Het heet: Intersectionele zwarte lesbische gehandicapte transgendervrouw stelt belooft zolderkamer ter beschikking te stellen aan asielzoekers en verkoopt white privilege t-shirts met anti-Wilders teksten waarvan de opbrengst naar Arjen Lubach en het Rode Kruis gaat.
Het is abstract uiteraard, duh. Een prachtige stellage, met veel laswerk, fietsonderdelen en stukken zwemvest van bootvluchtlingen en dat alles in de context van Rietveld Academie-prijswinnende minimalistische video-art met spoken word en improvisatievoordrachten. Kan zo het Stedelijk in.”

Nederlandse overheid: “Prachtig! Hartverwarmend! Zie je wel dat Nederland echt heel erg belangeloos solidair is als het maar wordt gemotiveerd door de schoonheid en troost van kunst?”