Binnenland

Wéér een succes voor de EU: vuurwapenhandel in vrije EU zonder grenzen groeit en bloeit als kool

20-04-2020 12:00

Vuurwapengeweld en gebruik van explosieven is het afgelopen jaar flink toegenomen, schrijft het kwaliteits-mainstream printmedium De Telegraaf.

Zo werd er in 2019 646 keer geschoten, tegen 577 keer in het jaar ervoor. Ondanks inspanningen van politie en justitie neemt de wapenhandel niet af.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een analyse van politie en justitie van wapenbezit, wapenhandel en het gebruik van vuurwapens in Nederland, dat een hoofdrol speelt als doorvoerland bij de wapenhandel. Nieuw is dat handelaren in Nederland geen voorraden aanleggen, maar naar bronlanden rijden om partijen op te halen die meteen worden verkocht.

Anp/TPO

Vooral EU-land Slowakije is bijzonder in trek bij Nederlandse wapenhandelaren. Zogenaamd ‘onklaar’ gemaakt zware vuurwapens, die daar gewoon mogen worden verkocht zonder dat de EU daar ook maar iets tegen doet, worden massaal ingeslagen, naar Nederland vervoerd (smokkelen hoeft niet, er zijn toch geen grenzen), binnen een paar minuten als kinderspel aangepast tot normale vuurwapens en verkocht.

De Nederlandse politie heeft uiteraard het nakijken want er is veel te weinig personeel en veel te veel andere zware en georganiseerde (drugs)criminaliteit. Als er al vuurwapens in beslag worden genomen is dat slechts topje van de ijsberg.

D66-rechters weigeren bovendien om vuurwapenhandelaren normaal te straffen. Zo tekent De Telegraaf een schrijnend voorbeeld op van een vuurwapenhandelaar die een toch al absurd fopstrafje van vijf jaar tegen zich hoorde eisen. De D66-rechter van dienst gaf slechts drie jaar omdat de wapenhandelaar was betrapt met ‘onklaar’ gemaakte vuurwapens en dat zijn geen echte vuurwapens, aldus de redenering van de totaal niet mijlenver van de realiteit verwijderde foprechter. Met aftrek van voorarrest en vervroegde vrijlating voor goed gedrag stond deze vuurwapenhandelaar binnen no time weer op straat vuurwapens te handelen, in de ‘rechtsstaat’ Nederland.