Opinie

Lockdown is overreactie en moet onmiddellijk stoppen

21-04-2020 21:12

RECTIFICATIE: In een eerdere versie van dit artikel stond: ‘Zelfs het RIVM stelt op haar website dat ze niet kan bevestigen dat het coronavirus gevaarlijker is dan de griep’. Het bewijs hiervoor ontbreekt echter. Het is dan ook nergens op de site van het RIVM terug te vinden.

Het is moeilijk om voor te stellen hoeveel de wereld is veranderd in zo weinig tijd. Hier is een samenvatting:

  1. Onderzoekers melden een hoog sterftecijfer op basis van een groep bekende coronapatiënten
  2. De media pakken dit getal op en vragen politici om hierop te reageren
  3. Politici overdrijven, want als het slechtste scenario niet uitkomt dan kunnen ze altijd claimen dat ze een catastrofe hebben afgewend
  4. Massale werkloosheid, uit de hand gelopen overheidsuitgaven, coronacommunisme

Laten we dit in perspectief zetten. In de Nederlandse winter van 2017/2018 overleden 9.500 mensen aan de griep. We namen geen extreme maatregelen (bedrijven sluiten, zeggen dat mensen thuis moeten blijven, grenzen dicht, etc.) om deze doden te voorkomen. Waarom niet?

De reden is dat modellen er van uitgaan dat het coronavirus veel gevaarlijker is dan de griep. Hard bewijs is er niet. Dat komt omdat het sterftecijfer berekend wordt ten opzichte van de groep coronapatiënten die erg ziek zijn, terwijl we vrij weinig weten over de veel grotere groep coronagevallen die geen of weinig symptomen hebben – en daarom niet getest worden.

Hoogleraren Eran Bendavid en Jay Bhattacharya keken naar het beschikbare onderzoek waarin een grotere populatie werd getest. Een voorbeeld is het Italiaanse dorp Vò, waar de gehele bevolking van 3.300 mensen werd getest. 90 werden positief getest op corona, oftewel 2.7% van de dorpsbewoners.

Als we die 2.7% toepassen op de gehele provincie (955.000 mensen) dan zouden er 26.000 coronagevallen moeten zijn. Maar hoeveel waren er destijds bekend? Slechts 198. Door rekening te houden met een grotere groep coronagevallen valt het Italiaanse sterftecijfer 130 keer lager uit, van 8% naar 0,06%, vergelijkbaar met de griep.

Volgens onderzoek van bloedbank Sanquin heeft 3 procent van de Nederlanders antistoffen tegen corona in zijn bloed. Dat zou betekenen dat meer dan een half miljoen Nederlanders het virus al gehad hebben, wat ruim 17 keer hoger is dan het aantal bevestigde gevallen. Als 17 keer meer mensen het virus al gehad hebben dan is de overlijdenskans ook 17 keer lager dan werd aangenomen (van 11% naar 0,6%).

Wat we zeker weten is dat het sterftecijfer onder ouderen veel hoger is. We kunnen de grootste risicogroep zelfs nog verder specificeren. Zo had 48.6% van alle Italiaanse sterfgevallen al drie of meer aandoeningen voordat ze corona kregen. Veel van deze patiënten sterven waarschijnlijk ‘met’ het virus en niet ‘door’ het virus. Slechts 1.2% van overleden coronapatiënten had vooraf geen aandoeningen. Ouderen met aandoeningen hebben ook meer kans om in het ziekenhuis te komen.

De grootste risicogroepen kunnen beter thuisblijven. De rest van de bevolking kan weer terug aan het werk, met de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen.

Deze lockdown is een overreactie en moet onmiddellijk stoppen.